
Trajanje študija: 2 leti (120 ECTS)
Pridobljen strokovni naslov:
- ženska oblika: magistrica s področja javnega zdravja
- moška oblika: magister s področja javnega zdravja
- okrajšava: mag. s podr. jav. zdr.
Študijski program 2. stopnje Zdravstvena nega, smer Javno zdravje temelji na aktualnih potrebah družbe in zdravstvenega ter socialno varstvenega sistema.
- Zaposlitvene možnosti diplomantov
-
Magistri in magistrice s področja javnega zdravja se lahko zaposlujejo v zdravstvenih zavodih, javno zdravstvenih ustanovah, socialnih zavodih, javni upravi, izobraževalnih in raziskovalnih ustanovah, humanitarnih organizacijah, zasebnem sektorju ter drugih evropskih in svetovnih organizacijah povezanih z zdravstvom.
- Pridobljene kompetence diplomantov
-
Splošne kompetence:
- Razumevanje pomena racionalnega sistema zdravstvenega varstva za zdravje posameznika in prebivalstva.
- Uporaba naprednih znanj s področja dela javnega zdravja, organiziranost in metod dela ter poznavanje zdravstvenih sistemov, njihovih značilnosti ter določilnic, ki vplivajo na njihovo oblikovanje.
- Sposobnost uporabe evropske in slovenske zakonodaje o varstvu okolja.
- Umestitev komuniciranja kot enega od temeljnih funkcij na področju javnega in okoljskega zdravja.
- Uporaba teoretskih izhodišč, splošne teorije sistemov in konceptualnih okvirjev informatike.
- Poznavanje nevarnih fizikalnih vplivov na človeka in njegovo zdravje ter njihovih determinističnih fizioloških učinkov.
- Poznavanje osnovnih ekoloških pojmov: ekosistemi, združbe, populacije, habitat, ekološke niše, biodiverziteta, medvrstni odnosi, evolucijske spremembe.
- Uporaba epidemioloških metod pri proučevanju zdravja in bolezni prebivalstva.
- Poznavanje tveganj za zdravje zaradi izpostavljenosti nevarnim kemikalijam iz okolja.
- Razumevanje in prepoznavanje problemov na področju infekcijskih bolezni in bolnišničnih okužb ter vplivov teh bolezni na splošno zdravje populacije.
- Poznavanje vpliva javnih politik, zasebnega sektorja, podnebnih sprememb na dostopnost zdravih izbir in trajnostno oskrbo s hrano.
Predmetno specifične kompetence:
- Razložiti glavne probleme na področju javnega zdravja, pristope za zmanjševanje javno zdravstvenih problemov ter poznati glavne težave in ovire, ki v zvezi s tem nastajajo.
- Razložiti in interpretirati značilnosti in tipologije zdravstvenih sistemov ter oblikovati določilnice, ki vplivajo na oblikovanje zdravstvenega sistema in njegovih prednostnih ciljev.
- Razložiti različne dejavnike okolja, ki vplivajo na zdravje ljudi in kritično oceniti najpomembnejša onesnaževala v okolju in njihov vpliv na zdravje ljudi.
- Razumeti in uporabiti ekosistemsko okolje informatike in podatkov v javnem zdravju v smislu normativne ureditve, strukture zdravstvenega sistema, deležnikov in njihovih vlog, organizacije in procesov, virov ipd.
- Oceniti nevarnost različnih virov sevanja, delcev in energije ter učinkov različnih fizikalnih okoljskih dejavnikov na javno zdravje ter določiti njihove varne meje, vire in načine zaščite.
- Razumeti in se zavedati pomena biotske raznovrstnosti za delovanje in procese v ekosistemih.
- Oceniti vplive abiotskih meteoroloških in klimatoloških spremenljivk na človekovo počutje.
- Razložiti epidemiološke značilnostih nalezljivih bolezni in dogodkov, pomembnih za zdravje ljudi.
- Opredeliti teoretično znanje o nevarnostih kemikalij iz okolja in predvideti možne nevarnosti.
- Prepoznavati najpogostejše nalezljive bolezni in načrtovati postopke za preprečevanje pojava in širjenja teh bolezni ter spoznavati in preprečevati bolnišnične okužbe, tako na teoretični kot praktični ravni.
- Razložiti zdravstveno dejavnosti v naravnih zdraviliščih, razlike med zdraviliškim turizmom in medicinsko rehabilitacijo ter absolutne in relativne kontraindikacije za zdraviliško zdravljenje.
- Razložiti pomen farmakoekonomike in izdelati osnove farmakoekonomskih analiz.
- Razpravljati o osnovnih elementih komuniciranja in razumeti vlogo komuniciranja v današnjih družbenih razmerah.
- Razumeti temeljne principe promocije zdrave prehrane in pomen prehrane v javnem zdravju in določiti dejavnike prehranskih navad ter jih povezati s posameznimi socialnimi, kulturnimi in ekonomskimi dejavniki.
- Izvedba in menjava izbirnih predmetov
-
V primeru nepremostljivih okoliščin oz. utemeljenih razlogov (naknadno ugotovljeno prekrivanje urnikov, neustrezno predznanje…), lahko študent s soglasjem prodekana najkasneje do 20. 10. tekočega študijskega leta menja izbirni predmet. Kasnejše menjave niso več mogoče.
Izbirne učne enote v 1. in 2. letniku študijskega programa 2. stopnja Zdravstvena nega (vse smeri) se izvajajo glede na število vpisanih študentov:
7 in več študentov
predavanja v celoti
seminarji v celoti
vaje v celoti
4 do 6 študentov
predavanja 50%
seminarji 50 %
vaje v celoti
1 do 3 študenti
Učna enota se ne izvaja
Izvedba izbirnih učnih enot velja do spremembe vpisnih mest.
- Priznanje znanj in spretnosti na študijskih programih
-
Rok za podajo vlog je najkasneje do 30.11. tekočega študijskega leta.
Priznanje se ureja po postopkih in merilih, ki jih predpisuje Pravilnik o priznavanju znanj in spretnosti v študijskih programih Univerze v Mariboru št. 012/2019/2.
Postopki za ugotavljanje, preverjanje in priznavanje znanj ter merila za priznavanje znanj in spretnosti se uporabljajo za kandidate, ki se vpisujejo in za že vpisane študente, ki želijo, da se jim predhodno pridobljena znanja ter spretnosti upoštevajo kot del opravljene študijske obveznosti v obstoječem programu.
UM FZV lahko kandidatom lahko prizna znanja in spretnosti, če ti po obsegu, vsebini in zahtevnosti v celoti ali delno ustrezajo splošnim oz. predmetno-specifičnim kompetencam, določenim s študijskim programom, v katerega se kandidati želijo vpisati ali so vanj vpisani.
Kandidatu, ki je predhodno že študiral po drugem akreditiranem študijskem programu, se lahko prizna že pridobljene kreditne točke iz študijskih programov ISTE RAVNI ZAHTEVNOSTI.
Podlaga za priznavanje je javna listina ali potrdilo o opravljenih učnih enotah ter posamezni učni načrti, iz katerih mora biti razvidno število kreditnih točk, število in struktura ur, vsebine, cilji in kompetence.
Postopek ugotavljanja, preverjanja in priznavanja znanj in spretnosti se začne na osnovi vloge kandidata: Vloga za priznavanje znanj in spretnosti na UM FZV, ki jo izpolnjeno in z ustreznimi prilogami oz. dokazili odda v Referat za študentske zadeve.
Če vloga kandidata ni popolna, Referat za študentske zadeve zahteva, da se pomanjkljivosti odpravijo v določenem roku. Če kandidat vlogo dopolni v roku, šteje, da je vloga vložena takrat, ko je bila ustrezno dopolnjena. V kolikor kandidat vloge ne dopolni v roku, jo ustrezni organ s sklepom zavrže.
Stroški postopka ugotavljanja in priznavanja znanj in spretnosti pred vpisom oz. med študijem se obračunajo po veljavnem Ceniku UM.
- Pogoji za napredovanje
-
Študent študijskega programa 2. stopnje Zdravstvena nega napreduje v 2. letnik, če z opravljenimi obveznostmi 1. letnika zbere najmanj 48 ECTS.
- Predmetnik
-
PREDMETNIK ŠTUDIJSKEGA PROGRAMA 2. STOPNJE ZDRAVSTVENA NEGA -
SMER JAVNO ZDRAVJE
1. LETNIK
Naziv
Nosilec
ECTS
Semester
OSNOVE JAVNEGA ZDRAVJA BRANKO GABROVEC 5
Zimski
RAZISKOVANJE IN RAZISKOVALNA METODOLOGIJA MAJDA PAJNKIHAR, SONJA ŠOSTAR TURK 10
Zimski
TEORIJE, KONCEPTI IN PRAKSA ZDRAVSTVENE NEGE MAJDA PAJNKIHAR 10
Zimski
NA DOKAZIH UTEMELJENA ZDRAVSTVENA NEGA DOMINIKA VRBNJAK 5
Zimski
ZDRAVSTVENI SISTEMI IN ORGANIZACIJA JAVNEGA ZDRAVJA TIT ALBREHT 5
Poletni
OKOLJSKO ZDRAVJE SONJA ŠOSTAR TURK 10
Poletni
INFORMATIKA IN PODATKI V JAVNEM ZDRAVJU DALIBOR STANIMIROVIĆ 5
Poletni
IZBIRNI PREDMET 1 5
Poletni
IZBIRNI PREDMET 2 5
Poletni
SKUPAJ 60
Izbirne učne enote ZDRAVSTVENA ZAKONODAJA SUZANA KRALJIĆ 5
Poletni
STATISTIKA V JAVNEM ZDRAVJU GREGOR ŠTIGLIC 5
Poletni
FIZIKA V JAVNEM ZDRAVJU ALEŠ FAJMUT 5
Poletni
BIOTSKA RAZNOVRSTNOST URŠKA ROZMAN 5
Poletni
VREME, KLIMA IN ČLOVEKOVO POČUTJE LUČKA KAJFEŽ BOGATAJ 5
Poletni
PROMOCIJA ZDRAVJA SABINA LIČEN 5
Poletni
UVOD V OSNOVE IZBOLJŠEVANJA KAKOVOSTI IN VARNOSTI V ZDRAVSTVENI NEGI ANDREJ ROBIDA 5
Poletni
2. LETNIK
Naziv
Nosilec
ECTS
Semester
OSNOVE EPIDEMIOLOGIJE ALENKA KRAIGHER 5
Zimski
TOKSIKOLOGIJA MIRAN BRVAR 5
Zimski
MIKROBIOLOGIJA S HIGIENO DARJA DUH 5
Zimski
INFEKCIJSKE BOLEZNI IGOR MUZLOVIĆ 5
Zimski
IZBIRNI PREDMET 1 5
Zimski
IZBIRNI PREDMET 2 5
Zimski
MAGISTRSKO DELO DOMINIKA VRBNJAK 15
Poletni
DUŠEVNO ZDRAVJE SAŠKA ROŠKAR 5
Poletni
IZBIRNI PREDMET 1 5
Poletni
IZBRANA POGLAVJA IZ "VARNE HRANE" SONJA ŠOSTAR TURK, TOMAŽ LANGERHOLC 5
Poletni
SKUPAJ 60
Izbirne učne enote BALNEOLOGIJA IN NEFARMAKOLOŠKE OBLIKE ZDRAVILIŠKEGA ZDRAVLJENJA BREDA JESENŠEK PAPEŽ 5
Zimski
VPLIV KORISTNIH MIKROORGANIZMOV NA ZDRAVJE SABINA FIJAN 5
Zimski
TERMALNE IN MINERALNE VODE MARJANA SIMONIČ 5
Zimski
OSNOVE ZDRAVJA PRI DELU IN ERGONOMIJA JADRANKA STRIČEVIĆ 5
Zimski
DEGRADACIJA OKOLJA IN EKOREMEDIACIJE ANA VOVK 5
Zimski
FARMAKOEKONOMIKA V JAVNEM ZDRAVJU KOSTNAPFEL 5
Zimski
UPRAVLJANJE IN VODENJE JAVNOZDRAVSTVENE PRAKSE BRANKO GABROVEC 5
Poletni
ZDRAVSTVENA EKONOMIJA IN ZDRAVSTVENA POLITIKA Z OSNOVAMI MANAGEMENTA SIMONA ŠAROTAR ŽIŽEK 5
Poletni
ETIKA V JAVNEM ZDRAVJU BOJAN BORSTNER 5
Poletni
KOMUNICIRAJE V JAVNEM IN OKOLJSKEM ZDRAVJU VERČIČ 5
Poletni
PREHRANA IN JAVNO ZDRAVJE MATEJ GREGORIČ 5
Poletni
- Povprečna dolžina trajanja študija
-
Poročilo o povprečni dolžini trajanja študija diplomantov za zadnja leta na podiplomskem študijskem programu 2. stopnje Zdravstvena nega, smer Zdravstvena nega.
LETO SKUPAJ R IZR 2016 2,0 2,0 / 2017 2,3 2,3 / 2018 2,5 3,3 1,7 2019 2,9 2,9 / 2020 3,5 3,9 3,1 Poročilo o povprečni dolžini trajanja študija diplomantov po letih za VSE študijske programe 2. stopnje na UM FZV
LETO SKUPAJ R IZR 2015 4,7 4,1 5,2 2016 4,4 4,0 4,7 2017 5,3 4,9 5,7 2018 4,7 5,4 4,0 2019 4,7 4,2 5,3 2020 5,2 4,6 5,8