12. maj - Mednarodni dan medicinskih sester

Datum: 
12.05.2020

Letošnji mednarodni dan medicinskih sester poteka pod geslom Medicinske sestre: glas za vse nas in za zdravje po svetu.

12. maj je mednarodni dan medicinskih sester. Pred 200 leti se je na ta dan, leta 1820, rodila britanska humanistka in medicinska sestra Florence Nightingale, pobudnica ozaveščanja o potrebnosti izobraževanja medicinskih sester. Odpovedala se je bogatemu in udobnemu življenju in se odločila za poklic medicinske sestre, čeprav je bil le-ta v tistem času neugleden. Delo medicinske sestre je opravljala v krimski vojni (1854–1855), od koder je v svojih poročilih poročala svetu o grozotah vojne in opozarjala na nujnost ustrezne medicinske pomoči, posebej zaradi neurejenih higienskih razmer v bolnišnicah. Kasneje je ustanovila šolo za medicinske sestre in babice in s tem pomembno prispevala k ugledu tega poklica in s tem postavila temelje izobraževanja v zdravstveni negi.

Medicinske sestre so temelj vsakega zdravstvenega sistema in so ključne za zagotavljanje zdravstvenega varstva, gledano tako lokalno kot na svetovni ravni. Zaradi svoje edinstvene vloge neprecenljivo prispevajo k zdravju ljudi po vsem svetu, zato je skrajni čas, da postanejo odmeven glas tudi v zdravstveni politiki, ob mednarodnem dnevu medicinskih sester, poziva Zbornica – Zveza.

Mednarodni svet medicinskih sester (ICN) ICN poziva tudi k solidarnosti vseh medicinskih sester po svetu in k skupnemu boju za varna delovna mesta in ustrezne delovne pogoje vseh zaposlenih v zdravstveni negi.

Spoštovane kolegice in kolegi, iskreno čestitamo ob dnevu medicinskih sester in vam želimo varnega in uspešnega dela v letu 2020, letu medicinskih sester in tehnikov zdravstvene nege in babic!