Novice

 
Datum objave:
02.06.2021

Iskreno smo veseli, da lahko sporočimo, da je rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko KAČIČ imenoval doc. dr. Matejo LORBER za vršilko dolžnosti prodekana za izobraževalno dejavnost Univerze v Mariboru, Fakultete za zdravstvene vede za obdobje od 1. 6. 2021 do najdlje 30. 11. 2021.

Za imenovanje doc. dr. Mateji LORBER iskreno čestitamo in se veselimo uspešnega skupnega sodelovanja.

V. d. dekanice
viš. predav. dr. Klavdija Čuček Trifkovič

 

 
Datum objave:
20.05.2021

Karierni center UM v sodelovanju z Zavodom Republike Slovenije za zaposlovanje (EURES) organizira delavnico Spletni viri za iskanje zaposlitve v Evropi.

On-line delavnica vam bo praktično prikazala uporabo različnih spletnih portalov, platform in orodji uporabnih za iskanje zaposlitve v drugih državah EGP/EGP ali v Švici. Na delavnici bo možna tudi izmenjava izkušenj in mnenj.

Več informacij in prijava TUKAJ

 
Datum objave:
13.05.2021

Študente programov na vseh treh študijskih stopnjah ter dijake gimnazij in srednjih šol vabimo, da se do 6. julija 2021 prijavite na razpis za 51. Krkine nagrade. 

Inovativnost, ki temelji na prebojnih znanstvenih in strokovnih idejah, je za posameznike, gospodarstvo in družbo vodilo v uspešno prihodnost.

Spoštovane raziskovalke in raziskovalci, vabimo vas, da se pridružite skoraj 3000 nagrajencem, ki so soustvarjali 50-letno zgodovino Krkinih nagrad.

Svet Sklada Krkinih nagrad bo v skladu s Krkino razvojno-raziskovalno usmeritvijo ter željo po spodbujanju odličnosti na vseh področjih izbral in nagradil najboljše raziskovalne naloge.

 
Datum objave:
12.05.2021

Vsako leto 12. maja praznujemo Dan medicinskih sester, z namenom prepoznati in dati veljavo delu medicinskih sester, ki doprinaša k zdravju posameznika in celotne družbe.

Letošnji dan, ki ga je razglasil Mednarodni svet medicinskih sester (ICN), obeležujemo pod geslom »Glas medicinskih sester: vizija za prihodnost zdravstva«.

Spoštovane kolegice in kolegi, iskrena zahvala za požrtvovalno delo, predanost in skrb ter čestitke ob dnevu medicinskih sester.

 

 
Datum objave:
03.05.2021

Namen spletnega seminarja je zagotoviti skupnosti European Resuscitation Council (ERC) različne pristope, metode, orodja in strategije za poučevanje otrok o temeljnih postopkih oživljanja. Želijo prikazati raznolikost, ki v skupnosti ERC obstaja, in kako bogato in raznoliko izobraževanje TPO za otroke v Evropi obstaja. Ne gre za poenotenje in "enosmernost". Ponosni smo, da je naš asist. Nino Fijačko bil skupaj z drugimi uglednimi znanstveniki, ki delujejo na področju oživljanja pri otrocih, povabljen, da na webinarju predstavi pregled trenutnih rešitev na tem področju.

 

Webinar bo potekal 12. maja 2021 med 19:00 in 20:30 uro. Več informacij in možnost brezplačne prijave v priloženem vabilu.

 

Vabljeni!

 

 

 
Datum objave:
23.04.2021

S ponosom sporočamo, da je bila prof. dr. Sonja Šostar Turk imenovana za člana Znanstvenega sveta vede »TEHNIŠKE VEDE« pri Javni agenciji za raziskovalno dejavnost RS za mandatno obdobje od 20. aprila 2021 do 19. aprila 2026.

Ob tej priložnosti prof. dr. Sonji Šostar Turk čestitamo in ji želimo uspešno zastopanje interesov znanstvenega področja, kakor tudi Univerze v Mariboru.

 

V. d. dekanice s sodelavci

 

 
Datum objave:
19.04.2021

Veseli smo, da lahko sporočimo, da je rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko KAČIČ imenoval Urško NOVAK za v. d. prodekana za študentska vprašanja Univerze v Mariboru Fakultete za zdravstvene vede za obdobje do 18. 10. 2021.

Za imenovanje v. d. prodekana za študentska vprašanja Urški NOVAK iskreno čestitamo in se veselimo uspešnega skupnega sodelovanja.

 

V. d. dekanice
Viš. predav. dr. Klavdija Čuček Trifkovič

 

 
Datum objave:
19.04.2021

 

 

 • Kdaj: četrtek, 22. april 2021, ob 13:00
 • Traja: 120 min
 • Kje: On-line (MS Teams orodje)
 • Izvajalec: Petra Žagar
 • Univerza/fakulteta: Univerza v Mariboru

 

Karierni center UM organizira predavanje z naslovom Osvoji finančno pismenost in uredi svoje finance.

Izvajalka, gospa Petra Žagar, bo z vami delila svojo zgodbo, od konca študija do uspešne poslovne poti.

Na predavanju se boste naučili:

 • 9 korakov, kako samostojno in učinkovito upravljati z denarjem, ki jih je potrebno upoštevati, če želite zmagati v igri denarja in ga imeti vedno dovolj.
 • Kako iz prihodkov, za katere je potrebno aktivno delati 40 let 40 ur na teden, ustvariti pasivne prihodke, za katere ni potrebno delati.
 • Kako prevzeti kontrolo nad svojim denarjem in ne dopustiti, da ima denar kontrolo nad vami.
 • Kako prelisičiti finančno industrijo in ustvarjati višje donose.
 • Kako pomembna je miselnost, prepričanja, vrednote, denarni zapis in notranja naravnanost za uspeh.
 • Določene tehnike, metode in veščine, s pomočjo katerih lahko v svoje življenje privabite več denarja in obilja.
 • Razloge zakaj enostavno morate poskrbeti za svojo bodočo pokojnino, če ne želite tretjega življenjskega obdobja preživeti v revščini ali delati do konca življenja.
 • Kako lahko z majhnimi spremembami naredite velike rezultate.

Delavnica bo potekala na daljavo s pomočjo orodja MS Teams, zato vas prosimo, da si na vašo elektronsko napravo namestite ta program. Po namestitvi v zgornjem desnem kotu programa kliknite na "Pridružite se ekipi ali jo ustvarite" in v polje "Pridružite se ekipi s kodo" vnesite kodo: xbm230n. V ekipo lahko vstopite s kodo, če imate digitalno identiteto UM. Če je nimate, vas dodamo mi in boste prejeli povabilo na mail, s katerim ste se prijavili. V primeru težav s pridružitvijo ekipi nas prosim kontaktirajte na karierni.center@um.si

Lepo vabljeni!

 
Datum objave:
14.04.2021

19. 4. 2021 ob 11.00 uri v dvorani Antona Trstenjaka bo red. prof. dr. Miljenko Križmarić izvedel inavguralno predavanje z naslovom »Simulacije in tehnologije v zdravstvu«.

Zaradi začasnih ukrepov za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 je predavanje zaprto za javnost!

V ta namen posredujemo povezavo preko katere si lahko predavanje ogledate online: https://univerzamb.webex.com/join/skrbnik

 

 

 

Utrinek

 

 
Datum objave:
01.04.2021

S ponosom sporočamo, da je University of Edinburgh, izr. prof. dr. Gregorju Štiglicu podelila častni naziv “Honorary Fellow”.

Častni naziv “Honorary Fellow” je izr. prof. dr. Gregor Štiglic prejel kot priznanje za večletno sodelovanje z univerzo na raziskovalnem in izobraževalnem področju.

University of Edinburgh je partnerska institucija Fakultete za zdravstvene vede in trenutno sodi med 20 najboljših univerz na svetu (QS World University Ranking 2021).

Ob tej priložnosti izr. prof. dr. Gregorju Štiglicu čestitamo in mu želimo še veliko vrhunskih uspehov ter odličnega raziskovalnega dela tudi v prihodnje.

V. d. dekanice s sodelavci

 

 
Datum objave:
18.03.2021
EPICC vabi študente UM FZV k aktivnemu sodelovanju na spletni študentski konferenci v septembru 2021: "Get ready for Spiritual Care: Being Present in Hectic Times" .
 
 

 
Datum objave:
18.03.2021

 

Vljudno Vas vabimo na podelitev diplom diplomantom Univerze v Mariboru Fakultete za zdravstvene vede,

ki bo potekala na daljavo z uporabo spletnega orodja MS Teams 

 

v sredo, dne 31.03.2021 ob 09:30 uri na študijskem programu 1. stopnje Zdravstvena nega

in na magistrskih študijskih programih 2. stopnje.

 

 

Diplomanti se priključite na podelitev diplom preko povezave:

https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3a8c47055db92b423c83f2a9c01e2c5d71%40thread.tacv2/1615277729800?context=%7b%22Tid%22%3a%228ef1464e-28b6-449d-95be-e669ee3d08ac%22%2c%22Oid%22%3a%22c4cd9f33-f30a-475c-9e82-bbfb3a22a1d1%22%7d

Povezava je odprta, kar pomeni da ne potrebujete za priključitev nobene kode. 

 

 
Datum objave:
08.03.2021

 

Spoštovane sodelavke in sodelavci, študentke in študenti!

 

Mednarodni dan žena (8. marec) je svetovni dan praznovanja družbenih, gospodarskih, kulturnih in političnih dosežkov žensk, hkrati pa ta dan zaznamuje tudi poziv k prizadevanjem za pospešitev enakosti žensk. Moto letošnjega praznovanja je #ChooseToChallenge https://www.internationalwomensday.com/Theme.  Povabljeni smo k odločitvi za izziv, da obstoječe stanje v družbi spreminjamo na boljše, da prepoznavamo situacije, v katerih zaznavamo neenakost ter vzpodbujamo pravičnost, raznolikost in vključenost.

 

Vsi se najbrž strinjamo, da je lepo živeti v državi, kjer se ceni enakopravnost med spoloma in da moramo enakost zagotoviti zato, da bi bila družba uspešna. To pa pomeni, da moramo vsi mi, ženske in moški, sodelovati, da bomo družbo spremenili na bolje. V zadnjih sto letih se je položaj žensk izredno izboljšal, zato ne smemo dopustiti, da se to spremeni in krenejo stvari po obratni poti navzdol. Tako kot nas je v zadnjih desetletjih razvoja družbe marsikaj presenetilo, tudi tega praznika kot da nismo znali prilagoditi težnjam po spolni enakosti, predvsem novim časom in potrebam. Ob prazniku moramo ugotoviti, da neenakopravnost med spoloma žal še vedno obstaja in še vedno živimo v neenakopravni družbi. Večji del naše zgodovine smo pač živeli v družbi, v kateri je imela pravice, moč in denar le peščica ljudi. V našem svetu so si šele v zadnjih nekaj desetletjih ženske in pripadniki manjšin izborili več pravic. V bistvu se je bitka za enakopravno družbo šele prav začela in čaka nas dolga pot.

 

Evropski inštitut za enakost spolov (EIGE) je objavil indeks enakosti spolov za 2020, ki kaže, da je EU vsaj še 60 let oddaljena od cilja enakosti med spoloma, če bomo nadaljevali s sedanjim tempom. Indeks enakosti spolov meri napredek in vrzeli (neenakosti) med ženskami in moškimi od leta 2005, pri čemer se osredotoča na šest osrednjih področij (delo, denar, znanje, čas, moč in zdravje) ter dve stranski področji (prekrivajoče se neenakosti in nasilje). Indeks za lansko leto posebej izpostavlja zaposlovanje in delo v digitalnem svetu. Nedavna raziskava Svetovnega gospodarskega foruma je celo pokazala, da bodo morale ženske ob zdajšnjem tempu v povprečju čakati še 108 let, na področju dela pa 202 leti, da bi dočakale dan, ko bomo moški in ženske za svoje delo plačani enakopravno.

 

Prav tako Odbor za pravice žensk in enakost spolov Evropskega parlamenta nenehno opominja, da je enakost spolov temeljna vrednota in eden od ključnih ciljev EU. V letošnjem letu med drugim posebej poudarja, da se je treba na vse vidike pandemije covida-19 odzvati s pristopom, pri katerem se upošteva različnost spolov, in da morata ta odziv in temu namenjen proračun vključevati vidik spola, da se med pandemijo in po njej ohranijo in zaščitijo pravice žensk in poveča enakost spolov. Evropsko komisijo in države članice tudi poziva, naj povečajo udeležbo in prispevek žensk na področju umetne inteligence, naravoslovja, tehnologije, inženirstva in matematike ter v digitalnih sektorjih, pa tudi v zelenem gospodarstvu, pri čemer poudarja, da bi z odpravo digitalnega razkoraka povečali enakost spolov na trgu dela, pa tudi pri dostopu do tehnologij na osebnem področju.

 

Tudi na Univerzi v Mariboru si prizadevamo, da nenehno izboljšujemo enakopravno vključevanje obeh spolov v vse pore dela in življenja naše akademske skupnosti. Zelo smo ponosni na vse sodelavke in študentke Univerze v Mariboru. Veselimo se vaših dosežkov in uspehov ter želimo, da uresničite vse svoje sanje in potenciale.

 

Odločili smo se, da enako kot lani tudi letos namesto opisov uspehov in delovnih prispevkov povabimo nekaj svojih sodelavk, da del svoje ustvarjalnosti, izkušenj in občutenj predstavijo same. Pripovedujejo o svojih študijskih in delovnih poteh, o navdihih in projektih, ki jih same ocenjujejo kot pomembne za svoje kariere in še o čem. Vabljeni k ogledu videoposnetkov njihovih predstavitev, dosegljivih na objavljenih povezavah.

 

Vsem cenjenim, spoštovanim in nepogrešljivim sodelavkam in študentkam iskreno čestitam ob prazniku žensk! Zavedajte se svoje veličine! Z vztrajnim prinašanjem veselja, ljubezni in upanja, s sočutjem in življenjem za ideale ste veliko darilo svetu. Hvala.

 

 

Rektor Univerze v Mariboru

prof. dr. Zdravko Kačič

 

 ____________________________________________________________________________________​

 

Zahvaljuje​mo se kolegicam, ki so se odzvale povabilu k sodelovanju in omogočile pripravo ter objavo videoposnetkov:

 

 • prof. Dr (Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske) Majda Pajnkihar, Fakulteta za zdravstvene vede UM, profesorica in raziskovalka, doktorica s področja zdravstvene vede, prejemnica nazivov »Fellow of the American Academy of Nursing« leta 2018 in »Fellow of the European Academy of Nursing Science« leta 2020
​   

 

 

 

 • prof. dr. Tatjana Welzer Družovec, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM, profesorica in raziskovalka, doktorica s področja računalništva in informatike, UM koordinatorica projekta ATHENA iz mreže Evropskih univerz
​​ ​   

 

 

 

 
 • dr. Jerneja Ferlež, Univerzitetna knjižnica Maribor, doktorica s področja etnologije, bibliotekarka, prejemnica Čopove diplome za leto 2019 kot najvišje državne nagrade za izjemne uspehe na področju knjižničarstva
​​ ​   

 

 

 

 • Tajda Bogovič, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM, študentka doktorskega študija ter magistrica inženirka računalništva in informacijskih tehnologij, trenutno opravlja delo programerke v hi-tech podjetju, prejemnica nagrade FERI za posebne dosežke v letu 2019
​   

 

 

 

 

 
Datum objave:
05.03.2021

Obveščamo, da je v. d. dekanice Univerze v Mariboru Fakultete za zdravstvene vede, viš. predav. dr. Klavdija Čuček Trifkovič, na predlog članov Katedre za zdravstveno nego UM FZV, imenovala viš. predav. Natašo Mlinar Reljić za predstojnico Katedre za zdravstveno nego UM FZV za mandatno dobo 4-let, tj. od 4.3.2021 do 3.3.2025.

Viš. predav. Nataši Mlinar Reljić čestitamo in ji želimo uspešno vodenje Katedre za zdravstveno nego UM FZV.

 

 

 

 


 

 
Datum objave:
02.03.2021

Iskreno smo hvaležni prof. Dr (Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske) Majdi Pajnkihar, FAAN, FEANS, za dolgoletno odlično vodenje Univerze v Mariboru Fakultete za zdravstvene vede.

Prof. Dr (Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske) Majda Pajnkihar, FAAN, FEANS je kot dekanica vodila fakulteto od 21. 10. 2012 do 28. 2. 2021. Njen prispevek k razvoju fakultete in razvoju stroke zdravstvene nege v Sloveniji in tujini je izjemen. Pod njenim vodstvom je Fakulteta za zdravstvene vede oblikovala več podiplomskih študijskih smeri na področju zdravstvene nege in postala prva visokošolska institucija, ki je oblikovala podiplomske študijske smeri napredne zdravstvene nege ter doktorski študijski program zdravstvene nege v Sloveniji.  V času njenega vodenja je fakulteta postala mednarodno prepoznavna, zaželena in cenjena institucija, ki v izvajanje študijskih programov vključuje številne mednarodno priznane strokovnjake, najnovejša znanja in dognanja raziskav ter s številnimi raziskovalnimi projekti širi mednarodno mrežo.

 

Prof. Dr (Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske) Majda Pajnkihar, FAAN, FEANS je pionirka na področju raziskovanja teorij zdravstvene nege v slovenskem okolju ter oseba, ki je s svojim odličnim delom, znanjem, raziskovanjem, vodenjem in spoštovanjem sodelavcev prispevala k prepoznavnosti Univerze v Mariboru Fakultete za zdravstvene vede in Univerze v Mariboru v Evropi in svetu, za kar se ji iskreno zahvaljujemo. Prof. Dr (Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske) Majdi Pajnkihar, FAAN, FEANS cenjeni dosedanji dekanici, želimo še veliko pedagoških in raziskovalnih uspehov ter se veselimo dobrega nadaljnjega sodelovanja.