Novice

 
Datum objave:
13.03.2024

Spoštovani,

s tem sporočilom vas želimo obvestiti, da bomo z izvedbo usposabljanja za klinične mentorje z namenom pridobivanja specialnih znanj s področja mentorstva študentom zdravstvene in babiške nege v kliničnem okolju pričeli v mesecu maju 2024.

Podroben program boste prejeli v naslednjih dneh.

Še vedno zbiramo prijave na povezavi: https://forms.office.com/e/XWy0V7QRns.

Vljudno vabljeni k prijavi.

 

 

Univerza v Mariboru Fakulteta za zdravstvene vede vabi na usposabljanje za klinične mentorje študentom zdravstvene in babiške nege, z namenom pridobivanja specialnih znanj s področja mentorstva študentom zdravstvene in babiške nege v kliničnem okolju, ki bo 2. 4. 2024.

 

Cilji programa:

 • pridobiti specialna znanja o pomenu vodenja učinkovitega mentorskega procesa, sodobnih učnih metodah poučevanja v kliničnem okolju in evalvaciji mentorskega procesa;
 • opolnomočiti klinične mentorje o pomenu vzpostavljanja zaupljivih medosebnih odnosov med mentorjem in študentom ter zagotavljanja varnega, kulturno občutljivega učnega okolja, v katerem se bodo vsi deležniki mentorskega procesa počutili sprejeto;
 • spoznati in pridobiti temeljna znanja na področju na osebo osredotočenega mentorskega procesa,  refleksije in etičnih vrednot, ki so potrebni v procesu kliničnega usposabljanja študentov.

 

Praktični del izobraževanja bo izveden v kliničnem okolju, v učnih bazah UM FZV. Program obsega tri vsebinske module:

• (M1): MENTOR IN ŠTUDENT V MENTORSKEM PROCESU

• (M2): MEDOSEBNI ODNOSI V MENTORSKEM PROCESU

• (M3): VODENJE ŠTUDENTA V MENTORSKEM PROCESU

 

Podroben program je v prilogi.

 

Strokovno izobraževanje mentorjev

 
Datum objave:
05.04.2024

Sergej KmetcZ veseljem vas obveščamo, da je Senat Univerze v Mariboru Fakultete za zdravstvene vede na svoji 11. redni seji, dne 4. 4. 2024 izvolil dr. Sergeja Kmetca v habilitacijski naziv docent za predmetno področje »zdravstvena nega in oskrba«.

Doc. dr. Sergeju Kmetcu čestitamo in mu želimo veliko uspešnega znanstvenoraziskovalnega udejstvovanja.

Dekanica

Izr. prof. dr. Mateja Lorber

 

 

 

 
Datum objave:
04.04.2024

Vsi na tribune! V torek, 9. aprila 2024, se bo v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja odvijal epski finale Univerzitetne športne lige za prvaka UM. To je dogodek, ki ga ne smeš zamuditi, saj se bodo pomerile najboljše fakultetne ekipe v nogometu, košarki in odbojki. Pripravi se na napeto vzdušje, vrhunske športne dosežke in nepozabno zabavo!

 

Športni spektakel leta: Finale Univerzitetne športne lige za prvaka UM!

 

Univerzitetna športna liga za prvaka Univerze v Mariboru v študijskem letu 2023/24 se bliža koncu. Pred nami so le še finalne tekme, ki bodo odločale o tem, kdo bo letošnji prvak.

Več informacij nadete TUKAJ

 
Datum objave:
15.03.2024

Na slavnostni promociji doktorjev, ki je potekala v četrtek, 14. 3. 2024 je rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič promoviral nove doktorice in doktorje znanosti.

S ponosom sporočamo, da je bil promoviran nov doktor znanosti podiplomskega študijskega programa 3. stopnje Zdravstvena nega Univerze v Mariboru Fakultete za zdravstvene vede viš. predav. dr. Anton Koželj.

Promoviran nov doktor znanosti

Promoviran nov doktor znanosti

 

 

 
Datum objave:
01.04.2024

Medicinska fakulteta Univerze v Portu organizira 2. izdajo KIP “Geriatric intensive course 2nd edition”. Program bo potekal v dveh delih:

 • Spletno srečanje: od 11. junija do 3. julija 2024
 • Srečanje v živo: od 15. do 19. julija 2024

Več o programu najdete tukaj.

Prijave se odprejo 1. aprila 2024 in se zaprejo 30. aprila 2024 na tem obrazcu. Svojo prijavo obvezno sporočite tudi na aleksandra.lovrencic

@um.si

Program bo izveden kot kombinirani intenzivni program Erasmus+. Finančna podpora za KIP znaša 70€ na dan, do dodatka za pot pa ste upravičeni v primeru, da ste študent z manj priložnostmi. Natančneje o pogojih v aktualnem razpisu

 

BODITE SPROTI OBVEŠČENI

Vse aktualne informacije v zvezi z mednarodnim sodelovanjem, bomo objavljali v Erasmus novicah.

Na njih se lahko naročite na tej povezavi.

 

Erasmus+ KIP

 
Datum objave:
13.03.2024

Ministrstvo za obrambo tudi v letošnjem letu organizira dvotedenski Vojaški tabor 2024 na Bohinjski Beli, ki se ga lahko brezplačno udeležijo študentke in študenti.   

Vojaški tabor izvaja Center vojaških šol Slovenske vojske, ki tudi izdela kakovosten in strokoven program. 

Uspešno opravljen tabor se na UM FZV lahko vpiše kot priloga k diplomi oz. po individualnem dogovoru tudi kot priznavanje obveznosti.

Tabor po obsežnosti vsebin omogoča pridobitev 5 KT (ECTS) in med drugim zajema zanimive, dinamične in adrenalinske vsebine, ki so koristne tudi v vsakdanjem življenju. 

Razpis in prijavnico lahko najdete na povezavi: https://postanivojak.si/kako-lahko-sodelujem/vojaski-tabor/

Rok za prijavo je 22. 3. 2024.

 

 

 
Datum objave:
11.03.2024

Portugalska zdravstvena šola Rdečega križa Lizbona (ESSCVP) študente vabi na svoj prvi kombinirani intenzivni program “Critical Care”.
Online del bo potekall zadnji teden junija. Intenzivni kombinirani program med 8. in 12. julijem 2024.

Več o programu najdete tukaj.

Rok prijave je 24. april, na aleksandra.lovrencic@um.si

Program bo izveden kot kombinirani intenzivni program Erasmus+. Erasmus+ finančna podpora za KIP znaša 70€ na dan, do dodatka za pot pa ste upravičeni v primeru, da ste študent z manj priložnostmi. Natančneje o pogojih v aktualnem razpisu

Kombinirani intenzivni program “Critical Care”

 
Datum objave:
08.03.2024

Spoštovane sodelavke in sodelavci, študentke in študenti Univerze v Mariboru!

Mednarodni dan žena (8. marec) praznujejo v številnih državah po svetu. To je dan priznanja ženskam za njihove dosežke ne glede na nacionalne, etnične, jezikovne, kulturne, ekonomske ali politične delitve. Je tudi osrednja točka v gibanju za pravice žensk, ki opozarja na vprašanja, kot so enakost spolov, reproduktivne pravice, nasilje in zloraba žensk.

Praznik izvira iz delavskih gibanj v Severni Ameriki in Evropi v začetku 20. stoletja. Najstarejša različica naj bi bila »dan žensk«, ki ga je organizirala Socialistična stranka Amerike v New Yorku 28. februarja 1909. To je leta 1910 navdihnilo nemške delegatke na mednarodni konferenci socialističnih žensk, ki so predlagale, da bi »poseben dan žena« organizirali vsako leto. Naslednje leto so bile po vsej Evropi prve demonstracije in obeležitve mednarodnega dneva žena. Mednarodni dan žena je postal tudi mehanizem za protest proti prvi svetovni vojni. Kot del mirovnega gibanja so ruske ženske zadnjo nedeljo v februarju (ki je po gregorijanskem koledarju padla na 8. marec) praznovale svoj prvi mednarodni dan žena. Nekaj dni kasneje, ko so ženske v takratni Sovjetski Rusiji pridobile volilno pravico, je mednarodni dan žena, 8. marec, postal državni praznik.

Združeni narodi (ZN) si od leta 1977, ko so uradno priznali 8. marec kot mednarodni dan žena, neutrudno prizadevajo zagotoviti enakost spolov po vsem svetu. Ob letošnjem praznovanju izpostavljajo, da je doseganje enakosti spolov pomembnejše kot kdaj koli prej in da je čas za spremembe zdaj. Države sveta pozivajo: »Vlagajte v ženske: pospešite napredek«, zavedajoč se, da je zagotavljanje pravic žensk in deklet v vseh vidikih življenja edini način, da zagotovimo uspešna in pravična gospodarstva ter zdrav planet za prihodnje generacije. Pri tem poudarjajo, da je vlaganje v ženske imperativ človekovih pravic in temelj za izgradnjo vključujočih družb. Napredek za ženske pa koristi vsem nam. Prav tako je treba takoj ukrepati za odpravo revščine, saj svetovna situacija grozi, da bo do leta 2030 več kot 342 milijonov žensk in deklet živelo pod pragom revščine.

Kot zgled prizadevanja za pravice in položaj žensk lahko izpostavimo ameriško delavsko in versko voditeljico Addie Wyatt, ki se je rodila prav na današnji dan pred 100 leti, dne 8. marca 1914. Ko jo je revija Time leta 1975 razglasila za eno izmed žensk leta, pri čemer so bile izpostavljene njene zasluge za pravice delavcev in manjšin oziroma "učinkovito nastopanje proti spolni in rasni diskriminaciji pri zaposlovanju, napredovanju in plačilu," je v enem od intervjujev med drugim rekla: »Človek mora imeti predanost, integriteto in sočutje do ljudi ter pripravljenost delati zanje, jim dajati in prejemati od njih. Ne daš vsega in vedno prejmeš več kot daš. Moje življenje je bilo izjemno blagoslovljeno zaradi tega, kar sem lahko dala«.

Na Univerzi v Mariboru si bomo še naprej vztrajno prizadevali za enakopravno vključevanje vseh, v vse pore dela in življenja naše akademske skupnosti. Zavedamo se, da je enakost spolov dosežena, ko imajo vsi enake pravice, odgovornosti in priložnosti na vseh družbenih področjih ter, ko so različni interesi, potrebe in prioritete enako cenjeni za vse.

Ponosni na dosežke in uspehe sodelavk in študentk Univerze v Mariboru z željo, da uresničijo vse svoje sanje in potenciale, smo se tudi letos odločili za povabilo nekaterim, da same predstavijo del svoje ustvarjalnosti, izkušenj in občutenj. Vabljeni k ogledu videoposnetkov njihovih predstavitev, dosegljivih na objavljenih povezavah.

Vsem sodelavkam ter študentkam iskreno čestitam ob prazniku žensk z željo, da stopimo skupaj ter izzive spremenimo v priložnosti in oblikujemo boljšo prihodnost za vse!

Rektor Univerze v Mariboru

prof. dr. Zdravko Kačič

 

Zahvaljujemo se kolegicam, ki so se odzvale povabilu k sodelovanju in omogočile pripravo ter objavo videoposnetkov:

 

 
Datum objave:
06.03.2024

(Z)GRADITE KARIERO s pomočjo Kariernega centra Univerze v Mariboru

Brezplačna podpora za dijake, študente, diplomante

Karierni center Univerze v Mariboru zagotavlja BREZPLAČNO podporo pri celostnem razvoju kariere. Ne glede na to, ali ste pred začetkom študija, med študijem ali že diplomant, vam nudimo brezplačno pomoč pri:

 • načrtovanju in uresničevanju kariere,

 • sprejemanju pomembnih odločitev,

 • izboljšanju zaposlitvenih veščin in kompetenc,

 • uspešnemu prehodu na trg dela.

 

Naša ponudba:

SvetovanjeDogodkiDelodajalciSejemKlepetalnicaPodporaAlumniAlumni

 

Zakaj izbrati Karierni center UM?

 • Brezplačna in strokovna podpora: Naši svetovalci so strokovno usposobljeni in imajo bogate izkušnje na področju kariernega svetovanja.

 • Individualni pristop: Vsakemu študentu, diplomantu ali delodajalcu se posvetimo individualno in mu nudimo podporo, ki jo potrebuje.

 • Raznolika ponudba: Nudimo širok spekter storitev, ki so prilagojene različnim potrebam in interesom.

 

 

Vabljeni, da nas obiščete!

 KC

 

 

Predstavitveni letak KC UM

 
Datum objave:
06.03.2024

Študentski svet Univerze v Mariboru že vrsto let organizira krvodajalske akcije za študente v jesenskem in pomladanskem terminu. V letošnji marčevski izvedbi bo akcija potekala v treh terminih, in sicer:

 • 11. marca 2024 med 8. in 13. uro v prostorih Tehniških fakultet (v avli FERI),
 • 12. marca 2024 med 8. in 17. uro v prostorih Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor,
 • 13. marca 2024 med 8. in 13. uro v prostorih trojčka fakultet (v dekanatu PEF).

Na odvzem krvi lahko študentje (in ostali zainteresirani) pridejo kadarkoli v teh terminih, je pa priporočljivo predhodno naročilo na tel. št. 041 320 796 ali 041 479 242 (vsak delavnik med 15. in 17. uro).

Darovanje krvi je popolnoma prostovoljno, anonimno in brezplačno. Odvzem traja približno 5-10 minut, pri čemer se daruje 450ml krvi, po tem pa darovalec dobi brezplačno malico. To predstavlja malo truda za darovalca, ampak veliko dejanje za druge ljudi, ki kri potrebujejo. Najbolj zanimivo dejstvo je definitivno ravno to, da en sam darovalec z enim darovanjem lahko reši kar tri življenja hkrati.

V Sloveniji se v povprečju potrebuje dnevno okoli 300 do 350 krvodajalcev, da lahko bolnikom zagotovimo zadostno količino krvi. Namen naše akcije je ustvarjanje dobrih humanitarnih navad že v študentskih letih z namenom, da bi krvodajalstvo postalo študentom del življenja.

Vabljeni, da se pridružite študentom UM

Krvodajalska akcija UM

 

 
Datum objave:
01.03.2024

Interaktivna paliativna geriatrična nega

 

Poletna šola interaktivna paliativna geriatrična nega

 

Vstopite v svet geriatrične zdravstvene nege

Pridružite se nam na poglobljeni učni izkušnji geriatrične zdravstvene nege na naši Interaktivni poletni šoli geriatrične paliativne oskrbe. Ta program je zasnovan tako za lokalne kot tudi mednarodne študente in ponuja praktično usposabljanje s simulacijami, učenjem virtualne resničnosti in interaktivne delavnice.

 

Glavni cilj: Spodbujati boljše razumevanje paliativne oskrbe starejših in premostiti kulturne razlike med študenti zdravstvene nege.

Poudarki programa:

 • Scenariji simulacije visoke ločljivosti: Delo v skupinah za reševanje scenarijev geriatričnih bolnikov, čemur sledijo refleksivne seje za izboljšanje učenja.
 • Učenje virtualne resničnosti: Uporaba tehnologije virtualne resničnosti za reševanje izzivov v urgentni medicini in komunikaciji s starejšimi ljudmi.
 • Interaktivne učne delavnice: Sodelovanje v delavnicah geriatrične paliativne oskrbe, osredotočenih na posameznika, z uporabo različnih izobraževalnih metod, kot so ustvarjanje plakatov, igre vlog in igre.
 • Izobraževalni obiski: Obisk socialnovarstvenih ustanov, opazovanje in spozavanje praks oskrbe starejših ljudi in najnovejših tehnologij, ki se uporabljajo za oskrbo starejših ljudi.
 • Družabne dejavnosti: različne družabne aktivnosti za izboljšanje mreženja in zagotovitev nepozabnega bivanja v Mariboru in Sloveniji.

 

Jezik poletne šole: angleščina
Zakaj se nam pridružiti?

 • Odlična vsebina: pridobite vrhunsko izobraževanje izkušenih strokovnjakov.
 • Nepozabno doživetje: Raziskovanje slikovitega Maribora in slovenske kulture.
 • Poklicno mreženje: Povezovanje z vrstniki in strokovnjaki na področju in spodbujanje poklicnih in medosebnih odnosov.

 

Registrirajte se zdaj in si zagotovite mesto v poletni šoli.
Rok za prijavo študentov je 1. maj 2024.

Največje število prijavljenih študentov je 25.

Kotaktni osebi: Aleksandra Lovrenčič, aleksandra.lovrencic@um.si; Lina Kolar, lina.kolar@um.si
 

 
Datum objave:
28.02.2024

Carinthia University of Applied Sciences vabi študente 1. stopnje na kombinirani intenzivni program z naslovom Evidence-Based Practice in Health Professionals, ki bo potekal med 1. in 5. julijem 2024.

Virtualni del bo potekal med aprilom in junijem.

Erasmus+ finančna podpora za KIP znaša 70€ na dan, do dodatka za pot pa ste upravičeni v primeru, da ste študent z manj priložnostmi. Natančneje o pogojih v aktualnem razpisu

Študentje se prijavijo na lina.kolar@um.si do 20. 3. 2024.

Več informacij v prilogi.

 

Erasmus KIP Celovec

 
Datum objave:
21.02.2024

Te zanima študij Zdravstvene nege?

Izbira poklica je ključna odločitev, ki lahko vpliva na celotno življenjsko pot posameznika. Za uspešno in zadovoljivo kariero je pomembno, da posameznik izbere poklic, ki ustreza njegovim osebnostnim lastnostim, sposobnostim in interesom.

Študij zdravstvene nege na Univerzi v Mariboru Fakulteti za zdravstvene vede (UM FZV) omogoča izoblikovanje odličnih zdravstvenih delavcev, ki so po zaključku študija usposobljeni za samostojno in kompetentno izvajanje poklica diplomirane medicinske sestre/diplomiranega zdravstvenika. Študij je usmerjen v ohranjanje skrbi za zdravje, v profesionalen odnos do dela, splošno izobraženost, samostojno razmišljanje, sposobnost hitrega in pravilnega odločanja, ob tem pa v ohranitev srčne kulture ter čutečega in etičnega odnosa do pacientov in sodelavcev.

UM FZV je vodilni visokošolski zavod v Sloveniji z dolgoletno tradicijo in jasno oblikovano vizijo. Naše poslanstvo je izobraziti diplomante, ki se odlikujejo z odličnim znanjem, sposobnostjo refleksije, humanostjo, spoštovanjem, dostojanstvom in odgovornostjo do pacientov, pripadnostjo v timu, profesionalno učinkovitostjo na osnovi teoretičnega, znanstvenega in kritičnega razmišljanja.

 

Razišči, kako se prijavite za dodiplomski študij na Univerzi v Mariboru.​

​Kdaj se prijavim?

Prvi prijavni rok: od 20. februarja do 20. marca 2024

Drugi prijavni rok: od 21. do 27​​. avgusta 2024

Rok za zapolnitev še prostih vpisnih mest: od 25. do 26. septembra 2024 do 10. ure

 

Za več informa​cij o prijavi in vpisu obiščite moja.um.

 

Študiraj na UM FZV

 
Datum objave:
14.02.2024

Izšel je razpis za 54. Krkine nagrade in z njim vabilo vsem vam, mladim raziskovalcem, da predstavite rezultate svojega raziskovalnega dela.

V Krki spodbujajo inovativnost, ki temelji na prodornih znanstvenih in strokovnih idejah. Krkini nagrajenci poudarjajo, da je vsaka ideja pomembna in vredna kritične znanstvene presoje. Predvsem pa je ključno zaupanje v potencial lastnega raziskovalnega dela.

Zdaj si na vrsti ti!

Obišči spletno stran Krkinih nagrad in se seznani s podrobnostmi razpisa. Raziskovalno nalogo lahko oddaš do 5. julija 2024.

Krkini strokovnjaki nestrpno pričakujejo vaša izvirna raziskovalna dela.

Dobrodošel tudi na profilu @krkinenagrade na Instagramu, kjer se družijo vedoželjni raziskovalci in kjer boš izvedel marsikaj zanimivega iz sveta raziskovalcev in raziskovanja.

 

 
Datum objave:
14.02.2024

ALYTAUS KOLEGIJA University of Applied Sciences (Alytus, Litva) vabi študente na kombinirani intenzivni program z naslovom Overcoming cultural issues in patients care: transcultural nursing approach, ki bo potekal med 15. in 19. aprilom 2024.
Virtualni del bo potekal med 3. in 9. aprilom 2024.

Erasmus+ finančna podpora za KIP znaša 70€ na dan, do dodatka za pot pa ste upravičeni v primeru, da ste študent z manj priložnostmi. Natančneje o pogojih v aktualnem razpisu

Študentom svetujemo, da se prijavijo v skupinah po 4-5 študentov. Lahko se prijavijo tudi individualno, vendar nato ne moremo zagotavljati sprejema s strani tuje institcuije. Na voljo je 5 mest. Prijava na naslov lina.kolar@um.si.

Več informacij v prilogi.

 

 

 
Datum objave:
06.02.2024

Od 1. marca do 30. junija 2024 se bo na Univerzi v Mariboru Fakulteti za zdravstvene vede pod mentorstvom dr. Antona Koželja in Nina Fijačka, viš. strok. raz. asist. ter podjetja Europlakat odvil projekt z naslovom Popis zunanjih avtomatskih defibrilatorjev v mestni občini Maribor.

K sodelovanju vabimo osem študentov iz smeri študijskega programa 1. stopnje Zdravstvena nega, študijskega programa 2. stopnje katere smeri na UM FZV, Pravo (Pravna fakulteta), Računalništvo in informacijske tehnologije (FERI), Medijske komunikacije (FERI).

Prijavite se do 14. 2. 2024 na platformi https://si.um.si/.

Iščemo 8 študentov iz:

 • Študijskega programa 1. stopnje Zdravstvena nega ali 2. stopnje kateregakoli programa na UM FZ (5 študentov)
 • Študijski program 1. stopnje Pravo UM PF (1 študent)
 • Računalništvo in informacijske tehnologije FERI (1 študent)
 • Medijske komunikacije FERI (1 študent).

Prijava na spletnem portalu ŠIUM.

 

 
Datum objave:
06.02.2024

V ponedeljek, 5. 2. 2024 smo na fakulteti gostili sestanek bibliografinj Univerze v Mariboru.

Nevenka Balun, višja bibliotekarka in vodja knjižnice UM FZV je gostje vodila po prostorih nove knjižnice. Sledila sta sestanek in pogostitev.

Utrinke si oglejte v galeriji.