Novice

 
Datum objave:
02.10.2023

Pozdravljene študentke in študenti,

 

ob vstopu v novo študijsko leto vam izrekam dobrodošlico. Bodite ponosni, da ste študentke/ti Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Mariboru.

Študijska pot je zahtevna, vendar bodite prepričani, da je to naložba v vaš osebni in karierni razvoj. Izkoristite vašo željo po znanju, novih izzivih in višjih ciljih. Pridobljeno znanje vam bo koristilo celo življenje, zato izkoristite vse možnosti, ki so vam na voljo in spoznavajte svet preko ljudi.

Sledite svojim ciljem, ki ste si jih zadali in pot bo tako lažja.

Želim vam uspešen študij!

 

Izr. prof. dr. Mateja Lorber, dekanica fakultete

 

 

 
Datum objave:
26.09.2023

Objavljen je Sklep o razpisu volitev v študentske svete članic in drugih članic Univerze v Mariboru.

Študentske svete letnikov, študentske svete absolventov in študentske svete doktorskih študentov se voli na splošnih, neposrednih in tajnih volitvah izmed študentov posameznega letnika, absolventov, doktorskih študentov.

Kandidature je potrebno oddati najkasneje do konca kandidacijskega postopka, to je do nedelje, 15. 10. 2023 do 23:59.

Povezavo do obrazcev za kandidiranje najdete v Sklepu o razpisu volitev in na: https://ssum.um.si/volitve/.

 
Datum objave:
21.09.2023

Včeraj, 21. 9. 2023, smo v sklopu dogodkov ob 30. obletnici UM FZV izvedli že 3. medgeneracijsko srečanje Skrb za zdravje z naslovom Sproščanje za dobro počutje, ki ga je vodila doc. dr. Nataša Mlinar Reljić.

Pridružili so se nam starostniki iz dveh domov v Mariboru.

 

3. medgeneracijsko srečanje skrb za zdravje Sproščanje za dobro počutje

 

 

 
Datum objave:
20.09.2023

Univerza v Mariboru je v torek, 19. 9. 2023 obeležila 48-letnico obstoja, kjer so se s podelitvijo nagrad in priznanj študentom, institucijam, podjetjem ter s podelitvijo naslovov častni doktor ter zaslužni profesor zahvalili posameznikom za izjemen doprinos univerzi.

Na predlog Univerze v Mariboru, Fakultete za zdravstvene vede je častni doktoratu Univerze v Mariboru prejel prof. dr. Brendan McCormack. Profesor McCormack je mednarodno prepoznan strokovnjak in raziskovalec na področju zdravstvene nege. Njegove raziskave se osredotočajo na gerontološko zdravstveno nego, k osebi usmerjeno zdravstveno nego in razvoj prakse zdravstvene nege. Je prejemnik številnih prestižnih nagrad in član mnogih združenj, tudi Ameriške akademije za zdravstveno nego. Ima več kot 600 objavljenih del, vključno s 180 recenziranimi publikacijami in 8 knjigami. Na Fakulteti za zdravstvene vede že več let sodeluje na študijskem programu 3. stopnje »Zdravstvena nega« in je nosilec učne enote »K osebi usmerjena zdravstvena nega«. Leta 2016 je kot prvi izvoljen v naziv rednega profesorja za to področje. S svojim odličnim delom, znanjem, globalno prepoznavnostjo in raziskovanjem prispeva k prepoznavnosti zdravstvene nege v Evropi in svetu.

Prof. dr. Brendanu McCormacku iskreno čestitamo!

 

  Prof. dr. Brendan McCormack z rektorjem UM in zaslužnima profesorjema   

 

 

 
Datum objave:
18.09.2023

S ponosom sporočamo, da je Univerza v Mariboru Fakulteta za zdravstvene vede bogatejša za novega doktorja znanosti.

Na naši fakulteti je doktoriral asist. Sergej Kmetec.

Sodelavci UM FZV mu ob pridobitvi znanstvenega naziva iskreno čestitamo in mu želimo veliko znanstvenih podvigov.

 

 
Datum objave:
11.09.2023

SPSS (Statistical package for the Social Sciences) je programski paket, ki omogoča statistično obdelavo podatkov. Je izčrpen nabor orodij za podatke in napovedovalno analitiko, ki je preprost za uporabo in je namenjen poslovnim uporabnikom, analitikom in statističnim programerjem.  

Campus licence zaposlenim in študentom z veljavnim statusom, poleg uporabe SPSS na univerzah in fakultetah, omogočajo tudi delo na daljavo, oziroma na domačih računalnikih, pri upoštevanju sledečih pogojev:

 • programska oprema je nameščena na računalnikih, ki so v lasti ali v najemu in pod nadzorom Univerze v Mariboru,
 • programska oprema je nameščena na računalnikih, ki so v lasti zaposlenih ali študentov, pri čemer je Univerza v Mariboru dolžna nadzorovano distribuirati licence v smislu jasnega lastništva oz. uporabe avtorizacijskih kod,
 • licence se lahko uporabljajo samo v izobraževalne, akademske in nekomercialne namene.

Campus licenca velja do 30. 9. 2024.

Uporabniki lahko sami prevzamejo avtorizacijsko kodo in pridobijo dostop do namestitvene datoteke.

Opozorilo: Na povezavi so na voljo avtorizacijske kode za študijsko leto 2023/24, za trenutno zadnjo aktualno različico, tj. SPSS v29.​ Po končanem postopku prevzema avtorizacijske kode dobi uporabnik e-sporočilo s kodo licence ter povezave do namestitvene datoteke.​ Vsak uporabnik mora tako ob pridobitvi nove avtorizacijske kode namestiti tudi zadnjo aktualno različico (v študijskem letu 2022/23 se je nameščala različica 28 in nove avtorizacijske kode niso ustrezne).

Za več informacij in ob morebitnih težavah se obrnite na IKT koordinatorja. ​

 
Datum objave:
07.09.2023

Spoštovani,

na Univerzi v Mariboru Fakulteti za Zdravstvene vede organiziramo izobraževanje za študente študijskega programa 1., 2. in 3. stopnje Zdravstvena nega z naslovom:

»MEDICINSKE SESTRE Z NAPREDNIMI ZNANJI V PRAKSI ZDRAVSTVENE NEGE«

Izobraževanje bo potekalo v četrtek, 5. 10. 2023 na UM FZV s pričetkom ob 11.15 uri.

PROGRAM

11:15 – 11:30  Registracija udeležencev na UM FZV pred predavalnico 2
11:30 – 11:40 Pozdrav udeležencev 

Izr. prof. dr. Mateja Lorber, dekanica

11:40 – 12:30 »Polypharmacy hypertension management in primary care« 

Dr. Maria C. Kidner, DNP, FNP-BC, APRN, FAANP

12:30 – 13:00  Zaključek

 

Vljudno vabljeni. Število prijav je omejeno. Kotizacije ni.

 
Datum objave:
06.09.2023

Draga brucka, dragi bruc! Pridite na uvajalni teden Univerze v Mariboru in se pripravite na vstop v akademski svet! Nekatere delavnice so aktualne tudi za vse študentke, študente. Preverite v programu.

Pred vami je eno najbolj vznemirljivih obdobij vašega življenja – študijska leta. Veseli smo, da ste se odločili ta študijska leta preživeti na Univerzi v​ Mariboru.

Če si že zastavljate vprašanja oz. vas zanima, v katerih prostorih bo potekal vaš študij, kje boste lahko iskali študijsko gradivo, kje bo najlaže poiskati profesorice, profesorje, tutorke, tutorje, zaposlene v referatu in še koga, ki vam bo lahko priskočil na pomoč, kaj vse boste lahko organizirano počeli po urah v predavalnici in tako izkoristili priložnosti za širjenje svojega znanja in razvoj veščin, potem je uvajalni teden za brucke, bruce kot nalašč za vas.

 

Kdaj?

Od ponedeljka, 25. 9. 2023, do petka, 29. 9. 2023.

 

Kje?

Na različnih lokacijah! Preverite v programu.

 

Zakaj?

Za čim hitrejši in uspešnejši začetek študija z radovednim, ustvarjalnim in

inovativnim spoznavanjem vsega novega – seveda s končnim ciljem, da uspešno zaključite študij in suvereno vstopite na trg dela.

 

Obvezno?

Zelo priporočljivo, zato pridite.

 

Dobrodošli!

Veselimo se srečanja z vami!

 

Vse informacije in program uvajalnega tedna.

 

Vabimo tudi vse trenutne študentke, študente, da se pridružite spletnim predstavitvam, saj bodo informacije koristne in uporabne za vsakogar.

 

Ne zamudite te priložnosti za izboljšanje svojih študijskih veščin in osebnega razvoja.

 

 

UVAJALNI TEDEN UNIVERZE V MARIBORU od 25.9.2023 do 29.9.2023. Zanimivo tudi za trenutne študente_ke. Program: moja.um.si/uvajalni-teden
 
Datum objave:
28.08.2023

Višji predav. mag. Anton Koželj se je na povabilo Evropskega združenja za reanimacijo (ERC: European Resuscitation Council) v času od 25.8. do 28.8. 2023, udeležil največjega kardiološkega kongresa v Evropi, ki ga organizira Evropsko kardiološko združenje (ESC: European Society of Cardiology.

Na kongresu je aktivno sodeloval pri vodenju učnih delavnic temeljnih in dodatnih postopkov oživljanja. Omenjeno povabilo predstavlja prestižno strokovno referenco tako za viš. pred. mag. Antona Koželja, kot tudi za UM FZV.

Višji predav. mag. Anton Koželj na kongresu Evropskega združenja za reanimacijo

Višji predav. mag. Anton Koželj in kolegi na kongresu Evropskega združenja za reanimacijo Višji predav. mag. Anton Koželj izvaja delavnico na Višji predav. mag. Anton Koželj na kongresu Evropskega združenja za reanimacijo

 
Datum objave:
25.07.2023

Rok za oddajo vlog na Razpis za izbor Najboljšega študenta Univerze v Mariboru v študijskem letu 2022/2023, se PODALJŠUJE in sicer do 16. 8. 2023, do 12. ure!

Kot pravočasne se bodo upoštevale vse vloge, poslane po pošti s priporočeno pošiljko, ki bodo označene s poštnim žigom do 16. 8. 2023, do 12. ure in vloge, poslane po pošti z navadno poštno pošiljko, ki bodo v vložišče rektorata prispele do 16. 8. 2023, do 12. ure. Osebno oddane vloge se bodo kot pravočasne upoštevale le, če bodo oddane v vložišču rektorata Univerze v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor, do 16. 8. 2023 do 12. ure.


Objavljen je Razpis za najboljšega študenta Univerze v Mariboru, s katerim se nagrajuje najboljše študente za njihovo študijsko odličnost, v želji, da se jih motivira pri nadaljnjem izobraževanju.

Prosimo vas, da k prijavi pozovete študente, ki po vašem mnenju izstopajo pri svojih dosežkih in se morebiti ne zavedajo kako pomemben in dragocen doprinos dajejo Univerzi v Mariboru.

Razpis je objavljen tukaj: https://ssum.um.si/2023/05/um-objavlja-razpis-za-izbor-najboljsega-studenta-v-studijskem-letu-2022-2023-s-povisanim-denarnim-skladom/.

Vsak študent mora prijavo na razpis oddati individualno, prijavijo pa se lahko študenti Univerze v Mariboru, ki imajo v študijskem letu 2022/2023 status študenta Univerze v Mariboru, so vpisani v:

A: najmanj 3. letnik I. st. študijskih programov ali
B: najmanj 3. letnik enovitega magistrskega študija ali
C: v študijski program II. stopnje;

so redno napredovali ter v preteklih letih študija niso prejeli nagrade za najboljšega študenta Univerze v Mariboru.

Prijava na razpis in zahtevane priloge je potrebno poslati najkasneje do 14. avgusta 2023 in sicer do 12. ure na Rektorat Univerze v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor, s pripisom »Razpis za najboljšega študenta UM«.

Vse v navedenem roku prispele prijave bo ocenila strokovna komisija za izbor najboljšega študenta na Univerzi v Mariboru.

NAGRADNI SKLAD: Izplačane nagrade za najboljšega študenta Univerze v Mariboru, ki za prvo mesto znaša 1.300 EUR, za drugo mesto 750 EUR in tretje mesto 450 EUR.

Za morebitna dodatna vprašanja in informacije glede samega razpisa se lahko obrnite na ssz@um.si.

 
Datum objave:
24.07.2023

 

 
Datum objave:
19.07.2023

 

 
Datum objave:
12.07.2023

Kot priznanje za izjemno delo medicinskih sester v zadnjih 100 letih proslavljamo 100 medicinskih sester Sigma Europe, ki so prispevale k poklicu medicinske sestre v izobraževanju, praksi in raziskavah.
V zadnjih 100 letih je Evropa doživela politične pretrese, vojne, razvoj Evropske gospodarske unije in zdravstveno varstvo se je spremenilo s prihodom antibiotikov, zdravljenja raka in nove tehnologije.
Glasilo slavi predstavitev 100 medicinskih sester, ki so v zadnjih 100 letih spremenile milijarde življenj. 

 

Sigma logotip

 
Datum objave:
11.07.2023

Asist. Kasandra Musović se je udeležila European Academy of Nursing Science Summer School’23 (2. letnik). Letošnjo poletno šolo je gostil Lovisenberg Diaconal University College v Oslu na Norveškem. Eden izmed osnovnih ciljev poletne šole je ustvariti večnacionalno učno okolje za doktorske študente na področju zdravstvene nege in jim omogočiti mednarodno povezovanje.

1. letnika EANS poletne šole se je udeležila tudi naša doktorska študentka Tihana Gašpert.

Študentka Tihana in Asist. Kasandra Musovič v Oslu

Skupinska fotografija udeležencev EANS poletne šole v Oslu Skupinska fotografija udeležencev EANS poletne šole v Oslu

Skupinska fotografija udeležencev EANS poletne šole v Oslu

 

 
Datum objave:
20.06.2023

30. obletnico Univerze v Mariboru, Fakultete za zdravstvene vede smo obeležili s svečano proslavo.

Nagovorila nas je dekanica Univerze v Mariboru, Fakultete za zdravstvene vede izr. prof. dr. Mateja Lorber, sledili sta ji ga. Monika Ažman, predsednica Zbornice – Zveze in v. d. generalnega direktorja, Direktorata za zdravstveno nego Ministrstva za zdravje RS, ga. Nataša Vidnar ter rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič.

Podelili smo nagrade, pohvale in priznanja Univerze v Mariboru Fakultete za zdravstvene vede. Na ta način se zahvalimo za odlične dosežke na izobraževalnem, znanstvenoraziskovalnem in strokovnem področju, za odlične uspehe študentov, za uspešno sodelovanje fakultete in ne nazadnje za širjenje prepoznavnosti fakultete in tudi univerze.

 • Časten naziv »Častni gostujoči profesor« Univerze v Mariboru Fakultete za zdravstvene vede, ki se podeljuje visokošolskim učiteljem, ki niso zaposleni na fakulteti in s svojim delovanjem koristijo ugledu in širši prepoznavnosti fakultete, je za odlične strokovne, znanstvene in pedagoške kvalitete prejela Prof Jean Watson, Phd.
 • Zahvalno listino za dolgoletno sodelovanje z zaposlenimi na fakulteti na področju pedagoškega, raziskovalnega in strokovnega dela ter pomemben prispevek k razvoju in napredku fakultete sta prejela UKC Maribor in Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor.
 • Priznanje Univerze v Mariboru Fakultete za zdravstvene vede za zasluge na izobraževalnem področju je prejela prof. Dr (Združeno Kraljestvo velike Britanije in Severne Irske) Majda Pajnkihar.
 • Priznanje Univerze v Mariboru Fakultete za zdravstvene vede za zasluge na znanstvenoraziskovalnem področju je prejela izr. prof. dr. Sabina Fijan.
 • Priznanje mladim visokošolskim učiteljem in visokošolskim sodelavcem za izjemne pedagoške in raziskovalne dosežke na Univerz v Mariboru Fakulteti za zdravstvene vede je prejela asist. Kasandra Musovič.
 • Izr. prof. dr. Sabina Fijan je prejela tudi nagrado za najboljšega raziskovalca Univerze v Mariboru Fakultete za zdravstvene vede za največje doseženo število točk po metodologiji ocenjevanja raziskovalcev, ki jo uporablja ARRS.
 • Asist. Cvetka Krel je kot mentorica študentom na 1. stopnji visokošolskega strokovnega študijskega programa Zdravstvene nega prejela priznanje Univerze v Mariboru Fakultete za zdravstvene vede »Naj mentor v kliničnem okolju«.
 • Plaketo Univerze v Mariboru Fakultete za zdravstvene vede za zasluge pri opravljanju strokovnega dela je prejela Ines Mlakar.
 • Špela Metličar je prejela Dekanovo nagrado na Univerzi v Mariboru Fakulteti za zdravstvene vede za raziskovalno nalogo z naslovom »Bibliometrična analiza znanstvenih prispevkov s področja urgentne medicine«.

 

Najboljšim študentom na vseh študijskih programih so bile podeljene pohvale Univerze v Mariboru Fakultete za zdravstvene vede za uspeh pri študiju v študijskem letu 2022/2023:

 

 • Žiga Sirk je najboljši študent na dodiplomskem študijskem programu 1. stopnje Zdravstvena nega Univerze v Mariboru Fakultete za zdravstvene vede.
 • Darko Kokot je najboljši študent na podiplomskem študijskem programu 2. stopnje Zdravstvena nega, smer Zdravstvena nega Univerze v Mariboru Fakultete za zdravstvene vede.
 • Maja Orešnik je najboljša študentka na podiplomskem študijskem programu 2. stopnje Zdravstvena nega, smer Preventivna in klinična prehrana Univerze v Mariboru Fakultete za zdravstvene vede.
 • Amadeja Korenjak je najboljša študentka na podiplomskem študijskem programu 2. stopnje Zdravstvena nega, smer Integrirana obravnava starejših v napredni zdravstveni negi Univerze v Mariboru Fakultete za zdravstvene vede.
 • Mevludin Demirović je najboljši študent na podiplomskem študijskem programu 2. stopnje Zdravstvena nega, smer Mentalno zdravje v napredni praksi zdravstvene nege Univerze v Mariboru Fakultete za zdravstvene vede.
 • Mihael Cifer je najboljši študent na podiplomskem študijskem programu 2. stopnje Zdravstvena nega, smer Urgentna stanja v zdravstvu Univerze v Mariboru Fakultete za zdravstvene vede.
 • Neža Pirnat je najboljša študentka na podiplomskem študijskem programu 2. stopnje Zdravstvena nega, smer Integrirana obravnava kroničnih bolnikov v napredni zdravstveni negi Univerze v Mariboru Fakultete za zdravstvene vede.
 • Nika Poderžan je najboljša študentka na podiplomskem študijskem programu 2. stopnje Management v zdravstvu in socialnem varstvu Univerze v Mariboru Fakultete za zdravstvene vede.
 • Gregor Romih je najboljši študent na podiplomskem študijskem programu 3. stopnje Zdravstvena nega Univerze v Mariboru Fakultete za zdravstvene vede.

Na svečanosti so bile podeljene tudi zahvale študentom prostovoljcem, tutorjem in promotorjem za povezovanje teorije in prakse v kliničnem in praktičnem usposabljanju študentov za večji akademski in osebnostni uspeh.  

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo in jim želimo dobro, strokovno delo tudi v prihodnje. 

 

Polna Kazinska dvorana na prireditvi 30. obletnice UM FZV Nagovor dekanice UM FZV

 

Nagovor ge. Monike Ažman, predsednice Zbornice – Zvezega. Monika Ažman in izr. prof. dr. Mateja Lorber, dekanica UM FZV

 

Nagovor v. d. generalnega direktorja, Direktorata za zdravstveno nego Ministrstva za zdravje RS, ge. Nataše Vidnar    Nagovor prof. dr. Zdravka Kačiča, rektorja Univerze v Mariboru

 Skupinska fotografija nagrajencev ob 30. obletnici UM FZV

 
Datum objave:
20.06.2023

Univerza v Mariboru Fakulteta za zdravstvene vede je v sklopu praznovanja 30 obletnice ustanovitve organizirala mednarodno znanstveno konferenco »Raziskovanje in izobraževanje v zdravstveni negi«. Konferenca je potekala 19. junija 2023 na fakulteti in je vključevala prispevke in predavanja domačih in tujih strokovnjakov ter študentov s področja zdravstvene nege in zdravstvenih ved.

Konferenca je zajemala predavanja svetovno priznanih, nagrajenih in cenjenih profesorjev ter raziskovalcev, ki so podrobneje predstavila na osebo osredotočen koncept zdravstvene nege ter vpliv globalnih nestabilnosti na prihodnost zdravstvene nege in poklicev v zdravstvu v 21. stoletju. Predstavljeni so bili tudi koncepti virtualne resničnosti ter njene uporabe v izobraževanju zdravstvene nege ter pristopi zagotavljanja duhovne oskrbe starejših.

Plenarni del konference so s svojimi prispevki obogatili Profesor Brendan McCormackDr. Tricia K. GatlinProfesor John S G Wells in Doc. dr. Nataša Mlinar Reljić.

Iskrena zahvala vsem sodelujočim na konferenci.


Skupinska fotogafija udeležencev Mednarodne konference na UM FZV

 

Profesor Brendan McCormack Dr. Tricia K. Gatlin

Profesor John S G Wells Doc. dr. Nataša Mlinar Reljić

 

Donirano cvetje študenta Slavka Mariniča

 

 

 

 
Datum objave:
19.06.2023

Univerzi v Mariboru, Fakulteti za zdravstvene vede je s strani organizacije AIME pripadla čast organizirati 21. Mednarodno konferenco Artificial Intelligence in Medicine (AIME 2023), ki je potekala v Portorožu, od 12. junija do 15. junija 2023.

Konferenca je združila vodilne mednarodne strokovnjake, ki so razpravljali o najnovejših dosežkih na področju umetne inteligence in njeni uporabi v medicini in zdravstvu. Dogodek je vključeval vabljena predavanja, panelne razprave in predstavitve posterjev, ki so zajemale različne teme, kot so strojno učenje, analiza velikih podatkov in uporaba umetne inteligence pri diagnozi in zdravljenju. Zbornik konference je, tako kot vsa leta od 1985 naprej, ko je bila izvedena prva konferenca AIME, tudi letos izšel pri založbi Springer.

215 udeležencev iz 27 držav je imelo priložnost za mreženje z raziskovalci in zdravstvenimi strokovnjaki ter izmenjavo idej o najnovejših trendih na področju umetne inteligence na različnih področjih zdravstva.

Ob uradni otvoritvi konference sta nas nagovorila državna sekretarka dr. Aida Kamišalić Latifić in prorektor za znanstvenoraziskovalno dejavnost Univerze v Mariboru, red. prof. dr. Dean Korošak, ki sta izpostavila  dolgoletne raziskovalne izkušnje na področju v umetne inteligence in izkušnje na področju visokošolskega izobraževanja in umetne inteligence. Pozornost sta namenila tudi pomembnosti razvoja sistemov UI, ki so osredotočeni na človeka ter skladni z etičnimi načeli in človekovimi pravicami.

Prvi dan konference (12. junija) so v dopoldanskem času vzporedno potekale tri delavnice (Evaluation of Prediction Models in Medicine; pMineR & pMinShiny Tutorial; Mining and multimodal learning from complex medical data), v popoldanskem času pa je bil organiziran doktorski konzorcij s predstavitvami šestih najboljših doktorskih študentov s področja uporabe umetne inteligence v zdravstvu.

Prvi dan smo zaključili s panelom glavnih urednikov štirih revij, kjer smo razpravljali o trendih in izzivih znanstvenega publiciranja z naslednjimi gosti:

 • prof. dr. Mor Peleg (Journal of Biomedical Informatics, JCR IF: 8.00)
 • prof. dr. Carlo Combi (Artificial Intelligence in Medicine, JCR IF: 7.01)
 • prof. dr. Dimitrios I. Fotiadis (IEEE Journal of Biomedical and Health Informatics, JCR IF: 5.77)
 • prof. dr. Zoran Obradovic (Big Data, JCR IF: 4.43)

Drugi dan konference (13. junija) smo začeli z vabljenim predavanjem prof. dr. Zorana Obradovica, ki so mu sledila predavanja rednega dela konference. Tretji dan konference (14. junija) smo začeli z vabljenim predavanjem prof. dr. Nade Lavrač, ki so mu sledila predavanja rednega dela konference in predstavitve postrov.

Zadnji dan konference (15. junij) je potekalo pet delavnic:

 • 2nd Workshop on Artificial Inteligence in Nursing (AINurse2023);
 • 3rd Workshop on eXplainable Artificial Intelligence in Healthcare (XAI-Healthcare 2023);
 • 13th International Workshop on Knowledge Representation for Heath Care (KR4HC);
 • 7th International Workshop on Semantics-Powered Health Data Analytics (SEPDA 2023);
 • 1st International Workshop on Process Mining Applications for Healthcare (PM4H).

Med delavnicami posebej izpostavljamo delavnico z naslovom 2nd Workshop on Artificial Intelligence in Nursing (AINurse23). Obstoječe tehnologije umetne inteligence v zdravstveni negi pomagajo medicinskim sestram prepoznati ogrožene paciente, pomagajo pri določanju prednosti zdravstvene nege in izboljšajo potek dela zdravstvene nege. Po drugi strani pa lahko umetna inteligenca povzroči nenamerne posledice, vključno z rasnimi ali drugimi pristranskostmi ali napačnimi priporočili za nego. To ustvarja vedno večje zanimanje za varno, etično in klinično primerno uporabo vrhunskih tehnologij umetne inteligence v zdravstveni negi. V nadaljevanju navajamo le nekaj zanimivih tem, ki so bile obravnavane na delavnici:

 • razvoj in implementacija sistemov za podporo kliničnemu odločanju zdravstvene nege;
 • standardizirana zdravstvena terminologija s področja umetne inteligence za zdravstveno nego;
 • razvoj in implementacija tehnologije umetne inteligence osredotočene na zdravstveno nego;
 • pristranskosti algoritmov.

Predsednik lokalnega organizacijskega odbora prof. dr. Gregor Štiglic je ob zaključku konference povedal: “Z izvedbo konference smo izjemno zadovoljni, saj smo presegli tako število registriranih uporabnikov kot tudi število izvedenih delavnic v okviru prejšnjih izvedb konference AIME, ki velja za najstarejšo konferenco s področja UI v zdravstvu oz. medicini (prva je bila izvedena leta 1987)".

 

Skupinska fotografija udeležencev konference AIME23 pred hotelom Bernardin

 

Konferenca AIME23 v dvorani hotela  Konferenca AIME23 v dvorani hotela

Konferenca AIME23 v dvorani hotela  Konferenca AIME23 v dvorani hotela