Novice

 
Datum objave:
25.07.2019

 

 
Datum objave:
24.07.2019

Iskreno smo veseli, da lahko sporočimo, da je rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko KAČIČ imenoval doc. dr. Dominiko VRBNJAK za vršilko dolžnosti prodekana za podiplomski študij Univerze v Mariboru, Fakultete za zdravstvene vede za obdobje od 23. 7. 2019 do 31. 10. 2019.

Za imenovanje doc. dr. Dominiki VRBNJAK iskreno čestitamo in se veselimo uspešnega skupnega sodelovanja.

Dekanica

prof. Dr (Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske)

Majda Pajnkihar

 
Datum objave:
07.06.2019

Ponosni in veseli smo, da je bila dekanica prof. Dr (Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske) Majda Pajnkihar

imenovana za gostujočo profesorico na School of Health Sciences, Waterford Institute of Technology, Irska in se pridružila skupini elitnih gostujočih profesorjev.

Dekanici prof. Dr (Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske) Majdi Pajnkihar iskreno čestitamo.

Prodekani
s sodelavci

 
Datum objave:
07.06.2019

Tara Sacco je gostujoča docentka St. John Fisher College, Wegmans School of Nursing. Njene klinične izkušnje in raziskovalni interesi vključujejo zdravljenje opeklin, travm, nevroznanost v zdravstveni negi, zdravstveno nego kritično bolnih odraslih, darovanje in presajanje organov, kakovost življenja v zdravstveni negi in zdravo delovno okolje ter merjenje izidov oskrbe kritično bolnih. Ima več kot 14 let  v klinični praksi. Dodatne informacije: https://www.sjfc.edu/profiles/profile-last-name-2307-en.html

 

 

 

 

 

Lori A. Dambaugh je izredna profesorica, zaposlena na St. John Fisher College, Wegmans School of Nursing. Poučuje patofiziologijo, farmakologijo in internistično ter kirurško zdravstveno nego na dodiplomskem študijskem programu. Je tudi direktorica programa Clinical Nurse Specialist in izvaja seminarje na podiplomskem študijskem programu. V Rochester General Hospital Rochester je zaposlena na oddelku za progresivno pljučno oskrbo. Dodatne informacije: https://www.sjfc.edu/profiles/profile-last-name-2131-en.html

 
Datum objave:
04.06.2019

Univerza v Mariboru, Fakulteta za zdravstvene vede v času od 3. do 14. junija 2019 gosti ugledno kitajsko profesorico in direktorico School of Medicine, Hangzou Normal University, Assoc Prof Yueaxian Tao, PhD.

V okviru svojega obiska bo sodelovala z raziskovalci UM FZV na projektu »Percepcija skrbi med slovenskimi in kitajskimi študenti zdravstvene nege«, pridobljenem na Javnem razpisu za sofinanciranje znanstvenoraziskovalnega sodelovanja med Republiko Slovenijo in Ljudsko republiko Kitajsko v letih 2018-2020. Izvedla bo tudi predavanje za visokošolske učitelje in študente ter sodelovala pri ostalih izobraževalnih aktivnostih na fakulteti.

Več informacij

 
Datum objave:
04.06.2019

Sporočamo, da je rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič imenoval Patricijo Lunežnik za v. d. prodekanico za študentska vprašanja Univerze v Mariboru Fakultete za zdravstvene vede za obdobje od 1. 6. 2019 do 31. 10. 2019.

Za imenovanje v. d. prodekanice za študentska vprašanja Patriciji Lunežnik iskreno čestitamo in se veselimo uspešnega skupnega sodelovanja.

 

Dekanica
prof. Dr (Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske)
Majda Pajnkihar

 
Datum objave:
30.05.2019

 
Datum objave:
29.05.2019

Univerza v Mariboru, Fakulteta za zdravstvene vede je 24. maja 2019 organizirala 11. študentsko konferenco s področja zdravstvenih ved, ki je bila tudi druga študentska konferenca z mednarodno udeležbo. Letošnja študentska konferenca je potekala pod naslovom: »Raziskovanje študentov zdravstvenih ved prispeva k zdravju in razvoju sodobne družbe«.

Konferenca je potekala pod častnim pokroviteljstvom Mestne občine Maribor in Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije. Vključevala je skoraj 150 udeležencev vseh visokošolskih institucij in zavodov, ki izobražujejo študente na področju zdravstvenih ved. Ker smo želeli, da študenti pridobivajo dragocene mednarodne izkušnje, smo k sodelovanju na študentsko konferenco povabili tudi študente in visokošolske učitelje s partnerskih institucij University of Pecs Faculty of Health Sciences, University of South Bohemia, České Budějovice Faculty of Health and Social Sciences, Sveučilište Sjever Sveučilišni centar Varaždin Odjel za sestrinstvo in Hrvatsko katoličko sveučilište Zagreb.

Udeležence konference je pozdravila mednarodno priznana strokovnjakinja za zdravstveno nego in izvršna direktorica Global Nursing Now Campaign Barbara Stilwell, PhD, ki je izvedla plenarno predavanje in študentom predstavila mednarodno kampanjo Nursing Now, s katero se prizadeva za izboljšanje zdravja na svetovni ravni tudi s tem, da se poveča spoštovanje poklica in izboljša status medicinskih sester po vsem svetu.

Letošnja novost študentske konference je bilo sodelovanje študentov s poster predstavitvijo. Kar 11 udeležencev je svoja raziskovalna dela predstavilo s posterjem, med katerimi smo izbrali in nagradili najboljšo poster predstavitev. Nagrado sta prejeli študentki Hrvatskega katoličkega sveučilišta Zagreb, Katarina Atlagić in Lucija Tuweg.

Konferenca je bila izjemno uspešna, k čemu so prispevale predstavitve raziskovalnih, zelo kakovostnih prispevkov, v katerih so sodelujoči izrazili profesionalno in znanstvenoraziskovalno rast ter pozitivni odnos do raziskovanja.

 

 

 
Datum objave:
17.05.2019

V času od 27. 5. do 31. 5. 2019 bo Univerzo v Mariboru, Fakulteto za zdravstvene vede obiskala ugledna profesorica in dekanica The George Washington University School of Nursing, Prof Dr Pamela R. Jeffries, PhD, RN, FAAN, ANEF, FSSH.

V okviru svojega obiska bo izvedla sledeče predavanje za visokošolske učitelje, sodelavce ter študente Univerze v Mariboru Fakultete za zdravstvene vede:

27. 5. 2019 ob 15:30 uri

»The Essentials Needed to Build a Simulation-Based Curriculum«

Predavanje bo potekalo v sejni sobi (124) na UM FZV.

 

 

Prof Dr Pamela R. Jeffries je dekanica, mednarodno priznana in ugledna profesorica, teoretičarka in raziskovalka na področju zdravstvene nege. Njeno raziskovalno področje zajema simulacije, klinično izobraževanje in inovativne izobraževalne strategije za področje simuliranega kliničnega okolja.  

Je članica American Academy of Nursing in članica prestižne raziskovalne skupine Sigma Theta Tau.

Več informacij je dostopnih na spletnem naslovu:

https://nursing.gwu.edu/pamela-jeffries

 
Datum objave:
15.05.2019

Spoštovani, obveščam, da tudi letos v sodelovanju z kariernim centrom UM organiziramo strokovne ekskurije v potencialna delovna okolja. število mest je omejeno.


1. Strokovna ekskurzija za študente FZV UM v delovna okolja v Ljubljani

Karierni center Univerze v Mariboru v sodelovanju s Fakulteto za zdravstvene vede UM organizira strokovno ekskurzijo za študente FZV UM v delovna okolja v Ljubljani, ki bo v sredo, 29. maja 2019.

Program:

7.30: odhod iz Maribora (Žitna ulica 15, 2000 Maribor)

9:00-12:00 Obisk URI RS SOČA (Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana)

Predviden prihod v Maribor ob 16.00.


2. Strokovna ekskurzija za študente FZV UM v delovna okolja v Avstriji

Karierni center Univerze v Mariboru v sodelovanju s Fakulteto za zdravstvene vede UM organizira strokovno ekskurzijo za študente FZV UM v delovna okolja v Gradcu, ki bo v sredo, 29.maja 2019.

Program:

08.00: Odhod iz Maribora (Žitna ulica 15, 2000 Maribor)

09:15 – 10.00 ogled Seniorenresidenz Eggenberg v Grazu

10.30 – 12.00 ogled privatne klinike Laßnitzhöhe (nevrološka in ortopedska rehabilitacijska enota) in ogled dnevne klinike Schwarzl

12.00 kosilo v dnevni kliniki Schwarzl

16.00: Predviden prihod nazaj v Maribor

 

 
Datum objave:
13.05.2019

Na slavnostni akademiji Zbornice-Zveze so predav. Marjeti Kokoš podelili priznanje za življenjsko delo.

 

»Njena profesionalna pot ima za področje slovenske zdravstvene nege velik pomen tako na lokalnem kot na nacionalnem nivoju. Posebej izstopa njeno delo na vzgojno-izobraževalnem področju«. so po prireditvi sporočili iz Zbornice-Zveze.

 

Predav. Marjeta Kokoš je ena prvih predavateljic na Univerzi v Mariboru Fakulteti za zdravstvene vede. Sodelovala je pri predmetu Zdravstvena nega na kirurškem področju kot mentorica študentom na kliničnih vajah.

Leta 2013 je prejela Zlato plaketo Univerze v Mariboru Fakultete za zdravstvene vede za zasluge na pedagoškem in znanstveno raziskovalnem področju.

 

Za prejeto priznanje za življenjsko delo predav. Marjeti Kokoš iskreno čestitamo.

 
Datum objave:
10.05.2019

12. maja praznujejo medicinske sestre in zdravstveni tehniki v Sloveniji in po vsem svetu.

https://2019.icnvoicetolead.com/our-aim/

Zdravje za vse

 

Čestitamo Vam ob dnevu medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov Slovenije!

 
Datum objave:
26.04.2019

Slovenska vojska vabi k sodelovanje pri izvedbi vaje reševanja posledic masovne nesreče. Vaja bo organizirana in izvedena v okviru ROLE 2 v Mariborski vojašnici, dne 17. 05. 2019 in spada v sklop vojaške vaje IR 2019, kot vadbeni praktični prikaz reševanja posledic masovne nesreče.

Navedenega dne bodo potrebovali cca 60 študentov za igrali paciente na vaji.

Pričakujejo vas najkasneje ob 8 zjutraj, zaradi pravočasnega mulažiranja pacientov. Nekje okrog 12 ure naj bi se izvedel prikaz vaje, konec pa pričakujemo približno okrog 13 ure.

Študentom bo zagotovljena prehrana, pijača in oblačila za igranje pacientov.

Za več informacij se obrnite na jure.dezelak@student.um.si.

Na dogodek se lahko prijavite z e-prijavnico najkasneje do 15. 5. 2019. Število mest je omejeno.

 

Študenti imajo tega dne opravičene klinične vaje.

 
Datum objave:
25.04.2019

Center za krepitev zdravja Maribor vam dne 7. 5. 2019 ponuja odlično predavanje na temo:

  • Ob 12.30    »Miti in resnice o prehrani«, ga. Jerneja Privšek, dipl. dietet.
  • Ob 13.15      AKTIVNI ODMOR
  • Ob 13.30    »Zdrava prehrana-naložba za prihodnost«

Vabljeni ste vsi študenti in zaposleni na UM FZV!

Na izobraževanje se lahko prijavite z e-prijavnico najkasneje do 6. 5. 2019.

Študenti, ki imajo tega dne na urniku klinične vaje, jih lahko opravičeno zaključijo ob 12:00 uri!


   Na dogodku bo potekalo fotografiranje in/ali snemanje z namenom promocije dogodka oz. poročanja o dogodku. Za več informacij klikni tukaj.

 
Datum objave:
08.04.2019

Viš. predav. mag. Anton Koželj in Aleksandra Lovrenčič sta od 7. do 12. marca 2019 gostovala na Ulster University, v mestu Derry (Londonderry) na Severnem Irskem.

 

V sklopu ERASMUS+ izmenjave sta pobliže spoznala članice in lokacije kampusov gostujoče univerze (na QS Rankingu 2019 za Zdravstveno nego so med najboljšimi 6-imi v UK in top 50-imi na svetu), v sklopu vseh aktivnostih sta izvajala promocijo Univerze v Mariboru in Fakultete za zdravstvene vede.

 

V času njunega obiska je bil izveden sprejem pri županu mesta Derry, Johnu Boyle, s katerim so organizatorji in mednarodni udeleženci razpravljali o pomembnosti izobraževanja in vloge medicinskih sester na področju organizacije reševanja in oskrbe posameznikov ob nepredvidenih dogodkih.

 

 

Sodelovala sta tudi na Community Resilience Exercise, simulaciji, letos že s šestnajstimi scenariji nepredvidenih dogodkov (z igralci), kjer študentje 3. letnika zdravstvene nege v skupinah 10-11 študentov tekmujejo v reševanju scenarijev, ki jih po zaključku evalvirajo skupaj z ocenjevalci, ki potem podajo oceno.

 
Datum objave:
01.04.2019

Dr. Gregor Štiglic, ugledni mednarodni raziskovalec in visokošolski učitelj, je znova dokazal svojo odličnost, saj nas je danes razveselila novica, da je bil imenovan kot pridruženi urednik Elsevier-jeve revije Artificial Intelligence in Medicine (https://www.journals.elsevier.com/artificial-intelligence-in-medicine/editorial-board). Omenjena revija s faktorjem vpliva 2,88 (2017) velja za revijo z najdaljšo tradicijo na področju znanstvenega raziskovanja uporabe umetne inteligence na vseh področjih zdravstva in je po metodologiji Journal Citation Reports uvrščena v prvo četrtino revij na področju umetne inteligence.

 

Že drugo leto zapored je bil pri isti reviji dr. Gregor Štiglic imenovan tudi kot izjemni recenzent: https://www.journals.elsevier.com/artificial-intelligence-in-medicine/announcements/distinguished-reviewers-artificial-intelligence-in-medicine

 

Dr. Gregorju Štiglicu iskreno čestitamo in mu želimo veliko uspešnega znanstvenoraziskovalnega udejstvovanja tudi v prihodnje.

Dekanica
Prof. Dr (Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske) Majda Pajnkihar

 
Datum objave:
01.04.2019

UM ima certifikat ''Športnikom prijazno izobraževanje'' - razvit pristop spodbujanja dvojne kariere športnikov

Univerza v Mariboru se je skladno z javnim razpisom za dodelitev certifikata »Športnikom prijazno izobraževanje« prijavila na razpis z vlogo za celotno univerzo. Iz Kluba slovenskih olimpijcev smo prejeli obvestilo o tem, da Univerza v Mariboru izpolnjuje pogoje za dodelitev priznanja za razvit pristop k spodbujanju dvojne kariere in zagotavljanju športnikom prijaznega izobraževanja na ravni višje oz. visokošolskega izobraževanja, ki pomeni prvo fazo evalvacije za pridobitev certifikata »Športnikom prijazno izobraževanje«.

Informacije o certifikatu so objavljene na spletni strani OKS-ZŠZ.

 
Datum objave:
26.03.2019
  • Kdaj: sreda, 17. april 2019, ob 10:00
  • Traja: 3 ure
  • Kje: Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, Maribor, Dvorana Antona Trstenjaka UM in Podreccina dvorana UM
  • Izvajalec: Karierni center Univerze v Mariboru v sodelovanju z Zavodom RS za zaposlovanje, OS Maribor in OS Ptuj.  
  • Univerza/fakulteta: Univerza v Mariboru

Na kariernem sejmu se boste lahko z delodajalci osebno srečali in se jim predstavili. Na enem mestu boste lahko spoznali več potencialnih delodajalcev in njihovo organizacijo, hkrati pa boste imeli priložnost povprašati po njihovih pričakovanjih in možnostih zaposlitve.

Več informacij na https://kc.um.si/dogodki/6.-karierna-trznica-v-zivo