Po kreativni poti do praktičnega znanja 2
2015
Vodja projekta:
- Izr. prof. dr. Sabina Fijan,
- prof. dr. Sonja Šostar Turk,
- Predav. Jasmina Nerat,
- Andrej Holobar (Echo d.o.o.),
- dr. Lidija Tušek (Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj)
Sodelujoči:
- Dunja Šulc (FZV UM),
- Kristina Martinović (FZV UM),
- Jure Žganec (MF UM),
- Tadeja Godec (FZV UM),
- Natalija Grah (FKKT UM),
- Tina Režek (FZV UM)
Partner:
- Univerza v Mariboru Fakulteta za zdravstvene vede
- Echo d.o.o.
- Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj


V okviru projekta smo z merjenjem porabe kisika in nastanka ogljikovega dioksida izdelali respirometer za merjenje kontinuirnega bazalnega metabolizma mikroorganizmov v probiotičnih vzorcih kefirja in jogurta ter ugotovili vpliv prisotnosti patogenih mikroorganizmov na spremembo merjenjih parametrov. Z merjenjem izbranih parametrov (pH-vrednost, temperatura, konduktivnost) na spremembo vrednosti parametrov smo omogočili hitro, neinvazivno detekcijo prisotnosti patogenih mikroorganizmov v probiotičnih izdelkih. Pripravili smo podatkovne baze izmerjenih parametrov za probiotične izdelke ter vzorce probiotičnega jogurta in kefirja z dodanimi patogenimi mikroorganizmi. Ugotavljali smo vpliv probiotične mikrobiote na rast in razmnoževanje izbranih potencialno patogenih mikroorganizmov in identificirali prisotnost patogenih mikroorganizmov po inkubaciji v združbi mikrobiote probiotičnih prehranskih izdelkov ter jogurta in kefirja.