Preskoči na glavno vsebino
Trajanje projekta:
-

Po kreativni poti do praktičnega znanja 2 

2015 


Vodja projekta: 

  • Izr. prof. dr. Sabina Fijan,
  • prof. dr. Sonja Šostar Turk,
  • Predav. Jasmina Nerat,
  • Andrej Holobar (Echo d.o.o.),
  • dr. Lidija Tušek (Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj)

Sodelujoči:

  • Dunja Šulc (FZV UM),
  • Kristina Martinović (FZV UM),
  • Jure Žganec (MF UM),
  • Tadeja Godec (FZV UM),
  • Natalija Grah (FKKT UM),
  • Tina Režek (FZV UM)

 Partner:

  • Univerza v Mariboru Fakulteta za zdravstvene vede 
  • Echo d.o.o.
  • Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj

Partnerji
Logo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Javni sklad, EU
Opis projekta:

V okviru projekta smo z merjenjem porabe kisika in nastanka ogljikovega dioksida izdelali respirometer za merjenje kontinuirnega bazalnega metabolizma mikroorganizmov v probiotičnih vzorcih kefirja in jogurta ter ugotovili vpliv prisotnosti patogenih mikroorganizmov na spremembo merjenjih parametrov. Z merjenjem izbranih parametrov (pH-vrednost, temperatura, konduktivnost) na spremembo vrednosti parametrov smo omogočili hitro, neinvazivno detekcijo prisotnosti patogenih mikroorganizmov v probiotičnih izdelkih. Pripravili smo podatkovne baze izmerjenih parametrov za probiotične izdelke ter vzorce probiotičnega jogurta in kefirja z dodanimi patogenimi mikroorganizmi. Ugotavljali smo vpliv probiotične mikrobiote na rast in razmnoževanje izbranih potencialno patogenih mikroorganizmov in identificirali prisotnost patogenih mikroorganizmov po inkubaciji v združbi mikrobiote probiotičnih prehranskih izdelkov ter jogurta in kefirja.

Status projekta: