STROKOVNA KONFERENCA »Za boljše izbire v prodajnih avtomatih«

03.12.2019 - 10:00 do 13:45
Predavalnica P2
Datum objave: 
21.11.2019

Spoštovani,

vljudno vas vabimo na strokovno konferenco z naslovom: »Za boljše izbire v prodajnih avtomatih«, ki bo potekala v torek, 3. decembra 2019, od 10.30 do 13.45 ure, na Univerzi v Mariboru, Fakulteti za zdravstvene vede, Žitna ulica 15, 2000 Maribor.

Zdrava in uravnotežena prehrana v vseh življenjskih obdobjih pozitivno vpliva na ohranjanje in krepitev zdravja, še posebej na uspešnost, zadovoljstvo ter na delovno zmožnost. Odgovornost za zdravje ni samo odgovornost posameznika, ampak predvsem celotne družbe. Vlaganje v zdravje zagotavlja večjo kvaliteto življenja posameznikov in več zadovoljstva v času študija in na delovnem mestu.

V zdravstvenih in socialno varstvenih ustanovah ter na fakultetah posamezniki zaradi stiske s časom, malico pogosto poiščejo na najbližjem prodajnem avtomatu. V prodajnih avtomatih zdrava izbira izdelkov ni samoumevna, ampak prevladujejo izdelki, ki naj bi se jim izogibali ali jih uživali le občasno. Prevladujejo sladki prigrizki in pijače z dodanim sladkorjem, sendviči so večinoma  iz bele moke, polnjeni z različnimi mesninami. Predvsem zdravstvene in socialno varstvene ustanove ter fakultete bi morale zaradi svojega poslanstva posameznikom v prodajnih avtomatih ponuditi možnost  zdrave izbire izdelkov.

Na strokovni konferenci z naslovom »Za boljše izbire v prodajnih avtomatih«, bodo predstavljeni rezultati pregleda ponudbe v prodajnih avtomatih v zdravstvenih in socialnih varstvenih ustanovah ter na fakultetah. Podani bodo konkretni predlogi za ureditev problematike kot tudi mnenja študentov in zdravstvenih delavcev glede ponudbe v prodajnih avtomatih.

Konferenca je namenjena predstavnikom strokovne javnosti, delodajalcem, študentom, kakor tudi vsem ostalim, ki jih tema zanima in so tako ali drugače dejavni na področju zdrave prehrane.

Udeležba na konferenci je brezplačna in je del aktivnosti v okviru izvajanja Nacionalnega programa na področju prehrane in telesne dejavnosti za zdravje 2015 – 2025, Ministrstvo za zdravje RS.

Svojo udeležbo potrdite čimprej oziroma najkasneje do 30. 11. 2019 na telefonski številki 02/300 47 10 ali preko e-pošte ines.mlakar@um.si.

Veselimo se srečanja z vami!


PROGRAM

Predavalnica 2

Univerze v Mariboru, Fakultete za zdravstvene vede

Moderator: prof. dr. Sonja Šostar Turk

Ura Vsebina/aktivnost
10:00 – 10:30        Registracija  

 

10:30 – 11:00

Pozdravni nagovori

  • Dekanica UM FZV: prof. Dr (Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske) Majda Pajnkihar
  • Ministrstvo za zdravje RS: dr. Katja Povhe Jemec
  • Zveza potrošnikov Slovenije: Breda Kutin, predsednica
11:00 – 11:45 Zveza potrošnikov Slovenije  
  • Predstavitev programa »Veš, kaj ješ študent«, mag. Anja Bolha

 

11:45 – 12:00 Odmor ob kavi  

 

12:00 – 12:45 Univerza v Mariboru, Fakulteta za zdravstvene vede  
  • Predstavitev raziskave »Pregled ponudbe prodajnih avtomatov v zdravstvenih in socialno varstvenih ustanovah v Sloveniji«,

doc. dr. Urška Rozman, viš. predav. mag. Maja Strauss, prof. dr. Sonja Šostar Turk

  • Predstavitev nove smeri Podiplomskega študijskega programa 2. stopnje Zdravstvena nega »Preventivna in klinična prehrana«,

prof. Dr (Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske) Majda Pajnkihar, prof. dr. Sonja Šostar Turk

 

12:45 – 13:45   

 

Okrogla miza z naslovom: »Za več zdravih izbir v avtomatih«.