Eduroam

Z uvedbo digitalne identitete za zaposlene in študente na Univerzi v Mariboru, je edini način prijave

v omrežje EDUROAM naslednji:

POTREBUJETE:

  • digitalno identiteto UM
  • programsko opremo-odjemalec EDUROAM

https://cat.eduroam.org/


Digitalna identiteta za zaposlene:

uporabniško ime:      ime.priimek@um.si

geslo:                      <geslo>


Digitalna identiteta za študente:

uporabniško ime:      ime.priimek@student.um.si

geslo:                      <geslo>


Digitalna identiteta sodelavce:

uporabniško ime:      ime.priimek@guest.um.si

geslo:                      <geslo>


1. Kaj je Eduroam?

Storitev Eduroam omogoča študentom in zaposlenim varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega (WLAN) omrežja na naši fakulteti in gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam.

V omrežje Eduroam so vključene izobraževalne in raziskovalne ustanove (fakultete, inštituti, srednje šole) v Sloveniji (http://www.eduroam.si) in tujini (http://www.eduroam.org).

Omrežje je zasnovano tako, da lahko naš študent vanj dostopa transparentno in brezplačno v katerikoli ustanovi, ki je članica Eduroam federacije (doma in v tujini), in to z istim uporabniškim imenom in geslom kot v "domačem" omrežju Eduroam (npr. predavatelj fakultete iz Ljubljane dostopa v zaščiteno omrežje Eduroam v Mariboru ali Kopru oz. v katerokoli omrežje Eduroam v tujini). Pri tem je tako sami ustanovi kot gostujočemu uporabniku zagotovljena kar največja varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje.

Fakulteti za zdravstvene vede je znotraj objekta 100% pokrita z omrežjem Eduroam. Za to je poskrbljeno z osemnajstimi profesionalnimi dostopnimi točkami, ki so porazdeljene po celotnem območju fakultete.

Uporabniki morajo spoštovati veljavno zakonodajo, pravila uporabe akademskega omrežja Arnes.

 

2. Tehnične zahteve za dostop

V brezžično omrežje z imenom (SSID) eduroam se je mogoče povezati s prenosnim računalnikom, dlančnikom, telefonom; skratka z napravo, na kateri operacijski sistem in brezžični vmesnik podpirata standard 802.11b ali 802.11g ter varnostni protokol WPA-Podjetniško (WPA-Enterprise) ali WPA2-Podjetniško (WPA2-Enterprise) in prijavni standard 802.1x z EAP-TTLS + PAP. 

Na prenosne računalnike, ki ne podpirajo zahtevanih standardov je potrebno namestiti brezplačen odjemalec (program) SecureW2, ki omogoči podporo za EAP-TTLS + PAP.

ARNES pa je SecureW2 še dodatno prilagodil slovenskemu omrežju Eduroam (eduroam_client), ki ga najdete tukaj: ftp://ftp.arnes.si/software/eduroam/

Za brezžični dostop je potrebno še veljavno uporabniško ime in geslo v matični ustanovi (fakulteti, inštitutu).

 

 

3. Navodila za instalacijo omrežja

Pred prvim priklopom v omrežje Eduroam je potrebno na napravo z brezžičnim vmesnikonm namestiti  in ustrezno nastaviti SecureW2 odjemalca. Navodila za različne operacijske sisteme se nahajajo na http://www.eduroam.si/si/osebni-dostop/navodila-za-povezavo .

Priporočamo oporabo avtomatske namestitve  https://cat.eduroam.org/ .

 

 

4. Uporabniško ime in geslo

Študenti Univerze v Mariboru uporabijo za dostop svoje uporabniško ime digitalne identitete in geslo.

Username: 

ime.priimek@student.um.si

Password: 

»Geslo«

Uporabniki morajo spoštovati veljavno zakonodajo, pravila uporabe akademskega omrežja Arnes.