Cepljenje proti gripi v UKC MB za študente UM FZV

Datum objave: 
16.10.2019

Spoštovani,

obveščamo vas, da je za študente UM FZV organizirano cepljenje proti sezonski gripi, ki bo potekalo v UKC MB, stavba 6 - Oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja, v prostoru EOBO (pritličje, takoj pri vhodu , 1.vrata levo),

  • dne 7. 11. 2019, 10.00 - 11.30 uri in
  • dne 13. 11. 2019, 12.30 - 13.30 uri.

Cepljenje je brezplačno, poravna se le strošek cepiva, ki znaša 6,50 EUR z DDV.

Vsi zainteresirani študenti se vpišite na spodnjo prijavnico do nedelje 3. 11. 2019.

 

Prilagamo Informacijo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), o cepljenju proti sezonski gripi 2018.


INFORMACIJA O CEPLJENJU PROTI  SEZONSKI GRIPI
 
Cepljenje proti sezonski gripi je najbolj učinkovit ukrep za preprečevanje obolevnosti in zapletov, ki so lahko posledica okužbe z virusom gripe. Cepljenje proti sezonski gripi pri zdravih mlajših osebah zmanjša možnosti za pojav gripe za 60-80 %. Večje tveganje za težji potek gripe, pojav zapletov, bolnišnično zdravljenje in smrtni potek imajo starejše osebe, dojenčki, bolniki s kroničnimi boleznimi in motnjami imunosti ter nosečnice.  Cepljenje se priporoča tudi vsem družinskim članom, ki skrbijo za osebe z večjim tveganjem in virus gripe lahko prenesejo v domače okolje. 
 
V skladu z moderno medicinsko doktrino se cepljenje proti sezonski gripi vse bolj uveljavlja tudi med delovno aktivno populacijo. Razlogi za izvedbo cepljenja pri zaposlenih osebah so poleg zdravstvene tudi organizacijske in finančne narave ter povezani s problemom organizacije delovnega procesa ob pojavu epidemije gripe. Ob izbruhu epidemije gripe v kratkem času zboli večje število delavcev, posledica tega pa je izpad proizvodnje, onemogočeno normalno delovanje podjetja ali ustanove in posledično izpad prihodka. Cepljenje proti gripi zaposlenih je dokazano stroškovno učinkovit ukrep.
 
Cepivo proti sezonski gripi vsebuje 4 različne tipe inaktiviranega virusa. Sestavo cepiva določi Svetovna zdravstvena organizacija, glede na pričakovane seve, ki bodo krožili med ljudmi v prihajajoči sezoni gripe. Zaradi postopnega upada imunosti po cepljenju in spremembe sestave cepiva se je za zaščito potrebno cepiti vsako leto znova. Cepivo je dokazano varno in učinkovito. Proti gripi se vsako leto cepi več 100 milijonov ljudi, resnih zdravstvenih težav, ki bi lahko bile povezane s cepljenjem, ne zaznavamo. Cepivo tudi ne more povzročiti obolenja. Cepljenje se izvede le z eno dozo cepiva.