Čestitke ob podeljenem nazivu

Datum: 
18.09.2019

Ob dnevu Univerze v Mariboru, dne 18. 9. 2019, je na predlog Fakultete za zdravstvene vede Univerza v Mariboru podelila častni naslov »ČASTNI DOKTOR« Univerze v Mariboru prof Hughu P. McKenni, PhD.

Professor Hugh P. McKenna, CBE, PhD, B.Sc(Hons), RMN, RGN, RNT, DipN (Lond), AdvDipEd, FFN RCSI, FEANS, FRCN, FAAN je vodilen mednarodni strokovnjak na področju zdravstvene nege, raziskovalec, mentor, avtor, profesor zdravstvene nege in dekan Medical School Development Univerze v Ulstru, Severna Irska. Pred tem je pet let opravljal funkcijo prorektorja za raziskovanje in inovacije ter sedem let funkcijo dekana Faculty of Life and Health Sciences. Bil je tudi predstojnik School of Health Sciences.

Professor Hugh P. McKenna je aktivno podpiral in sodeloval pri razvoju in pripravi doktorskega študija 3. stopnje Zdravstvena nega na Univerzi v Mariboru Fakulteti za zdravstvene vede. Je sonosilec učnih enot Zdravstvena nega in metode znanstvenoraziskovalnega dela in Teorije, koncepti in praksa zdravstvene nege. S svojo mednarodno prepoznavnostjo ter odličnostjo pomaga pri razvoju UM FZV na globalnem nivoju, pomembno prispeva k promociji doktorskega študija 3. stopnje Zdravstvene nege in s tem tudi promociji Univerze v Mariboru.

Za svoje delo je prejel številne prestižne britanske in mednarodne nagrade, med katerimi velja izpostaviti, da  mu je leta 2008 kraljica Združenega kraljestva podelila naziv Commander of the British Empire, leta 2009 je kot tretji Evropejec in petnajsti član prejel častni naziv International Fellow of the American Academy of Nursing (FAAN).

Ima preko 250 objav, vključno z enajstimi knjigami in več kot 4 milijoni funtov pridobljenih sredstev za raziskovalne projekte. Njegova objavljena dela so bila citirana več kot 10.000-krat in ima H-indeks 40. Bil je mentor 16 doktorskim študentom, ki so uspešno zaključili študij.

Skupaj s soavtoricama  Majdo Pajnkihar ter Fiono A. Murphy je leta 2014 izdal pri založbi Wiley-Blackwell  izdal učbenika z naslovom »Fundamentals of nursing models, theories and practice«, ki je bil, po odlični oceni recenzentov prestižne zdravstvene revije Nursing Standard, leta 2018 izdan tudi v slovenskem jeziku.

Professor Hugh P. McKenna, PhD  je oseba, ki s svojim odličnim delom, znanjem, globalno prepoznavnostjo in raziskovanjem prispeva k prepoznavnosti zdravstvene nege ter Univerze v Mariboru Fakultete za zdravstvene vede v Evropi in svetu. 

Ob prejetem nazivu častni doktor Univerze v Mariboru prof Hughu P. McKenni, PhD iskreno čestitamo.

 

Dekanica
Prof. Dr (Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske)  Majda Pajnkihar